Válságban sem adják 100 négyzetméter alá a lakásvásárlók

Pénzcentrum2009. július 1. 15:02

Egy tengerentúli felmérés szerint az amerikai lakásvásárlók egyre nagyobb számban keresik a kisebb alapterületű - ezáltal könnyebben bútorozható és olcsóbban kifűthető - ingatlanokat. Ezt felismerve a fejlesztők csökkentettek a felépítendő lakások alapterületén és nagyobb hangsúlyt fektetnek az otthonok szigetelésére.

A kisebb lakásokat kedvezőbb áron tudják kínálni, ugyanakkor a jelenlegi pénzügyi környezetben finanszírozást is könnyebb találni ezekre az ingatlanokra. A lakásokat egyszerű konyhabútorral és egyéb berendezésekkel szerelik fel, ezzel tovább csökkentik a vételárat. Szakértők szerint az érdeklődők közül sokan az első lakásukat vásárolják, ezért beérik körülbelül 100 négyzetméterrel és három szobával, csak lehetőleg 100 ezer dollár alatt legyen a vételár.

A tervezőirodák is arról számoltak be, hogy egyre nagyobb az igény a kisebb alapterületű lakások iránt. A korábbi évekkel ellentétben már nem annyira fontos a nagy belmagasság, elsősorban a növekvő energiaköltségek következtében.

Az átlagos lakásméret a második világháború utáni időszakban még nem érte el a 100 négyzetmétert a tengerentúlon, majd rohamos fejlődésnek indult. A 70-es években már 125 négyzetméteren, öt évvel ezelőtt átlagosan 215 négyzetméteren éltek az amerikaiak.

2008-ra - 13 év után először - az átlagos lakásméret 198 négyzetméterre csökkent, szakértők szerint az idei évben további zsugorodás várható. A csökkenéshez hozzájárul a lakosság általános bizalmatlansága, sokan féltik az állásukat és nem mernek belevágni egy nagyobb lakásba a jelenlegi környezetben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Többen felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy az olcsó és kisebb alapterületű lakások eladása is akadályokba ütközhet, mivel a piacot elárasztják a végrehajtás alatt álló ingatlanok.

Címkék: