Szenzáció: 1 pohár vizet használ az új mosógép

Pénzcentrum2009. június 23. 10:02

Akár már jövőre a boltokba kerülhet a világ legtakarékosabb mosógépe, amely mindössze egyetlen pohárnyi vizet használ egy adag ruha kimosásához. A készüléket a Leeds-i Egyetem mérnökei fejlesztették ki.

A Leeds-i Egyetem kutatói olyan mosógépet fejlesztettek ki, amely akár már néhány deciliter víz felhasználásával is tisztára mossa a szennyest. A várakozások szerint a készülék jövőre már megvásárolható lesz.

Ha a készítők tervei beválnak, és valóban kereskedelmi forgalomba kerül -és világszerte elterjed- a készülék, azzal nem csak több milliárd liter víz takarítható meg, hanem a háztartások rezsije is jelentősen csökkenhetne.

A készülék a jelenlegi energiatakarékos mosógépek vízfelhasználásnak kevesebb mint 10 százalékával képes tisztára mosni a ruhákat. A gyártó Xeros cég tervei szerint először hotelek és tisztítók használhatják majd az új technológiát: ha az ipari fogyasztóknál bevált, következhetnek a háztartások.

A gép speciális gyöngyökkel tisztít, amelyeket a vízgőz -akár már 2-3 deciliter- hoz működésbe. Ezek a tisztítógyöngyök pedig több száz alkalommal felhasználhatóak, így akár több évig is kitarthatnak és hatékonyan tisztíthatják a ruhákat.

Címkék: