Online tulajdoni lap 2010-től az Ügyfélkapun

Pénzcentrum2009. június 19. 16:02

A földhivatali adatok folyamatosan elérhető szolgáltatói rendszere az Ügyfélkapun keresztül valósul majd meg. Az eddigiekkel szemben már nem csak munkaidőben lehet majd adatot lekérni, a központi adatbázis a nap 24 órájában elérhető lesz.

A rendszer fejlesztésének legfőbb célja, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben minden állampolgár elérhesse ezeket a földhivatali szolgáltatásokat az Ügyfélkapun keresztül. Gyakorlatilag bárki lehet majd a rendszer felhasználója, a felmerülő költségeket pedig elektronikus fizetéssel lehet kiegyenlíteni. A rendszer kiépítése 2010. szeptemberében fejeződik be, azonban a tesztüzem beindítását már az év első felében tervezik.

A fejlesztések eredményeként lehetővé válik az ingatlanok terület alapú keresése is, továbbá ingyenes statisztikai adatszolgáltatáshoz juthatnak például a beruházók az egyes területeket illetően, a belső adattisztítás pedig a keresések pontosságát javíthatja. Annak lehetőségeit is vizsgálja a tárca, hogy a felgyülemlett hatalmas iratmennyiség digitalizálásával és archiválásával milyen új szolgáltatásokat alakíthat ki a hatékonyabb működés érdekében.

A TAKARNET információs rendszere 6 éve működik, 2003-ban a tulajdoni lapok lekérésének csupán 10 %-a zajlott elektronikus formában, 2008-ra ez az arány 68 %-ra emelkedett.

Címkék: