Milliós drágulást hozhat az áfaemelés a lakáspiacon

Pénzcentrum2009. június 2. 08:17

Az áfaemelés és a támogatások megvonása miatt 10-15 százalékos áremelkedésre számítanak az újlakás-piacon a fejlesztők, akik szerint ezek a kormányzati intézkedések jóval nagyobb csapást jelentenek, mint a vagyonadó tervezett bevezetése.

Az áfaemelés és a támogatások megvonása a vagyonadóban érintetteknél sokkal szélesebb kör számára lehetetleníti el vagy teszi lényegesen nehezebbé a vásárlást. Továbbra sem tisztázott, hogy a kamattámogatás megvonása csak a vásárlási hiteleket érinti-e vagy a projektfinanszírozást is.

Közvetlenül a 25 százalékos áfa jelenti majd a legnagyobb csapást a lakáspiacra, ez ugyanis nagyjából elviszi a fejlesztői profitot, vagyis az adóemelést hosszú távon egyetlen társaság sem tudja lenyelni. A kedvezmények megszüntetésével együtt akár több mint 10 százalékkal megdrágulhatnak az új lakások.

Ugyan a fejlesztők most sem a teljes projektet finanszírozzák támogatott hitelből, de ha a mindent piaci kamatozású, 12-16 százalékos kölcsönből kell fedezni, az elkerülhetetlenül további dráguláshoz vezet.

Címkék: