Mi történt Dubaiban? Hónapok óta nem láttak ilyet

Pénzcentrum2009. június 2. 12:02

Hosszú és borús hónapok után átmenetileg fellélegezhetnek az emirátusok ingatlantulajdonosai, miután a legfrissebb elemzések szerint Dubaiban és Abu Dhabiban 4-5 %-os áremelkedést mértek az elmúlt két hónapban.

A nemzetközi HBSC bank által készített elemzés szerint hónapok óta nem számolhattak be áremelkedésről, ezért sokak számára üdítő lehet a legutóbbi ingatlan tranzakciók alapján készített felmérés végeredménye. A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek is, hogy az adatok alapján korai lenne még hosszú távú következtetéseket levonni.

Áprilisban 4 %-kal, májusban 5 %-kal voltak magasabbak az adásvételi szerződésekben szereplő vételárak, mint egy évvel korábban, ami a jelenlegi körülmények között mindenképpen bíztatónak mondható. Az eredmények részben annak tudhatóak be, hogy a bankok enyhítettek a hitelezési feltételeken, ezzel közvetve élénkítették a keresletet.

A számok alapján felelőtlenség lenne azt állítani, hogy trendfordulóhoz érkezett Dubai ingatlanpiaca, ugyanis a tranzakciók száma jóval alacsonyabb, mint amit akár csak egy évvel ezelőtt is tapasztalhattak a fejlesztők. A több hónapon át tartó árzuhanás szokatlanul mélyre helyezte a bázist, amit az érdeklődés fokozódásával könnyen túlszárnyalhat a piac.

A tanulmány készítői arra is rámutattak, hogy az árak stabilizálódásának hátterében a kereslet megújulása és az eladók piaci magatartásának változása is állhat. A pánikeladások lezárultak, a külföldi befektetők közül többen visszatértek Dubaiba, valamint a piacon megjelentek a készpénzes vásárlók is.

Címkék: