Közös képviselők: a legolcsóbb nem mindig a legjobb

Pénzcentrum2009. május 25. 09:02

Míg a felújítási programok óvatosabbá teszik a társasházakat - például egyre több lakóközösség köt biztosítást-, közös képviselőből általában a legolcsóbbat választják.

Egy Budakeszi úti társasház lakói a gázszolgáltatás szüneteltetésekor szembesültek azzal, hogy a házkezelő elsikkasztotta húszmillió forintra rúgó befizetéseiket. Még roszszabbul jártak a Nagy és Társa Bt. kezelésében lévő - javarészt új építésű - IX., XI. és XIX. kerületi társasházak lakói. A cég beltagja szerencsejátékon játszotta el a tőlük beszedett 90 millió forintot.

A BRFK fél éve nyomoz, most a szakértői véleményre várnak. Az ilyen ügyek többségében sikkasztás miatt indul nyomozás, ám a bekért anyagok mennyisége, illetve az érintettek nagy száma miatt hosszadalmas a felgöngyölítés.

A Társasházi Közös Képviselők Egyesülete szerint szinte teljesen eszköztelenek a közös képviselők. A lakóközösség ugyan késedelmi kamat fizetésére kötelezheti az adósokat, de ennek nincs különösebb kényszerítő ereje. A törvény lehetővé teszi, hogy hat hónapot kitevő hátralék esetén jelzálogot tetessenek a lakásra, ám ez is ritkán hoz megoldást.

A közös képviselők eleve betervezik a hátralékokat a ház költségvetésébe, ami emeli a közös költséget, s azt azután még kevesebben tudják megfizetni. Ráadásul a közös költséget nem racionális, gondolkodni tudó kívülállók, hanem pénztárcájukat féltő tulajdonosok szavazzák meg. Az eredmény: pengeélen táncolnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legkisebb váratlan kiadás borít mindent. Mindig akad lakó, aki úgy véli: jobban is, olcsóbban is lehetne csinálni. A lakóközösségek vállalkozási díj alapján választanak képviselőt. De az olcsóságnak nagy ára van: szakszerűtlen üzemeltetés, rendezetlen közüzemi számlák, koszos lépcsőház.

Címkék: