Zúzdában az impozáns tervek: nemet mondott Dubai a szellemprojektekre

Pénzcentrum2009. május 14. 12:02

Az új dubai építésügyi szabályozás szerint életképtelennek minősített projektek törlésére vonatkozó rendelet legalább 27 nagyszabású ingatlan beruházást érint a közel-keleti városban. A projektek sorsáról alapos átvilágítás után a hónap végéig dönt a szabályozó testület.


Félkész beruházás (a kép illusztráció)

Az építésügyi hivatal első embere szerint a tervezett fejlesztések negyedének már az első kapavágás előtt megpecsételődhet a sorsa. A város egy bizottságot hozott létre, amely a projektek pénzügyi megtérülését vizsgálja.

Amennyiben egy beruházást életképtelennek minősítenek, azonnal visszavonják az építési engedélyt. A beruházások vizsgálat jelenleg is tart, a hivatal emberei a hónap végére ígérik a döntések közzétételét.

A projektek felett akkor törnek pálcát, ha a számok alapján bebizonyosodik, hogy a beruházás megvalósítása minden bizonnyal veszteséggel járna.

A rendelet bevezetésére azután került sor, hogy a városban egyre több fejlesztő döntött saját magától a projektek felfüggesztése, vagy elhalasztása mellett. A mintaváros ingatlanpiacának összeomlása által okozott veszteségek már most is csak dollár milliárdokban mérhetők, a városvezetés nem kívánja tetézni a bajt üresen álló félkész szellemprojektekkel.

Címkék: