Markáns áresés a használt lakás piacon

Pénzcentrum2009. május 8. 09:02

A hasznát lakások ára 15 %-kal csökkent a nyugati határszélen, de a nagybefektetői érdeklődés és a lakásbérletek iránti kereslet is csökkent. Sopronban ugyanakkor több jelentős projekt is sikeresen pályázott uniós forrásokra, ide tartozik a három ütemben tervezett belvárosi rehabilitáció.

A soproni ingatlanirodák szerint a befektetési piac fagyott be, különösen a nagyobb értékű ingatlanok körében, a normál használt lakások iránti kereslet inkább stagnál. A kínálat minden ingatlantípusból bőséges, a 270-290 ezer forint/nm áron kínált új lakások is szép számmal bővülnek.

A használt lakások közül az 1800-as évekből való polgári lakásoktól a néhány éve átadott újszerű ingatlanokig minden megtalálható a piacon. Az euró árfolyama miatt a fővárossal ellentétben itt még jelen vannak a külföldi vásárlók, az árak állapottól függően 160-250 ezer forint/nm között szóródnak.

A paneleket már 140-160 ezer forint/nm körüli áron meg lehet vásárolni, a telekárak 10-30 ezer forint/nm közötti sávban mozognak. Túlkínálatos az albérletpiac, egyre nehezebb a lakáskiadás. A bérleti díjak rezsi nélkül 800-1500 forint/nm között szóródnak.

Címkék: