Buldózer vetett végett nyugdíjas idillnek: folytatás a bíróságon

Pénzcentrum2009. május 6. 12:02

Egy brit házaspár kártérítési pert indított Spanyolországban, miután elbontatták velük a szerintük szabályosan épített tengerparti otthonukat. A házaspár minden szükséges engedélyt beszerzett az építkezést megelőzően, ennek ellenére a bontásra kötelezték őket a hatóságok. A történet a bíróságon folytatódott.

Számos brit nyugdíjashoz hasonlóan a Prior házaspár is úgy döntött, hogy a nyugdíjas éveit idilli környezetben a dél-spanyol tengerparton kívánja eltölteni. A házaspár építési engedélyt kért és kapott, majd felépítette álomotthonát közel a partokhoz.

A felsőbb hatóságok később felülvizsgálták az engedélyeket és megállapították, hogy az ingatlan védett területen fekszik, ezért le kell bontani. A házaspár pereskedni kezdett, mivel véleményük szerint a város építésügyi osztálya hibázhatott, de a határozatot végre kellett hajtani.

Az ügy nagy visszhangot kapott a Spanyolországban élő népes brit bevándorlók körében, végül az ügy egészen az alkotmánybíróságig jutott. A bírák végül a házaspárnak adtak igazat, mivel az építkezést megelőzően minden tekintetben szabályszerűen jártak el. Mivel az épületet bontásra ítélték, ezért a házaspár kártérítésre jogosult.

A nagyszámú illegálisan felépített tengerparti ingatlan következtében szigorú ellenőrzésbe kezdtek a hatóságok, ennek esett áldozatául a jóhiszeműen eljáró brit házaspár otthona is. A határozat szerint a tulajdonosoknak nem róható fel semmilyen jogsértés, mivel a hibát a helyi építésügyi hatóság vétette.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyik per ezzel lezárult, de a kártérítési eljárás még csak most kezdődik. A házaspár jogi képviselője szerint az anyagi kárpótláson túl a házaspárt ért erkölcsi károkat is meg kell téríteni.

Címkék: