Újlakás-piaci adatok: a tengerentúlon is akcióznak az építők

Pénzcentrum2009. április 28. 14:02

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium közzétette a legfrissebb újlakás értékesítési adatokat. Az elmúlt hónapban mindössze 0,6 %-kal kevesebb újépítésű lakás talált gazdára, mint februárban. A szezonálisan kiigazított számok szerint 356 ezer új lakást adtak el egy hónap alatt, ugyanakkor a készletek forgási sebessége gyorsult.

A márciusi eredmények jóval kedvezőbbek, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A kedvező statisztika ad némi reményt a piaci szereplőknek, hogy a dolgok rövidesen jóra fordulhatnak a tengerentúli ingatlanpiacon.

A közleményben pontosították a februári adatokat is, így az előzetesen közzétett 337 ezres szám 358 ezerre emelkedett, ami önmagában jelentős előrelépésnek számít. Az előzetes várakozások 311 ezres szintet prognosztizáltak márciusra, ehhez képest a tényadatok valóban bíztatóak.

Az eladásra váró újépítésű lakásállomány forgási sebessége a januári 12,5 hónapról 10,7 hónapra csökkent, amihez nagyban hozzájárultak a beruházók által kezdeményezett vásárlásösztönző akciók.

Az átlagos lakásár a februári 208,7 ezer dollárról 201,4 ezer dollárra csökkent, ami az árengedményekkel magyarázható. Egy évvel ezelőtt 12,2 %-kal voltak drágábbak az újépítésű lakások, a csökkenés hátterében itt egyértelműen a válság és a piacot elárasztó végrehajtás alatt álló ingatlanok állnak.

Címkék: