Átverhetnek! Minek ne dőlj be a lakásroham alatt - interjú

Pénzcentrum2009. április 27. 06:20

Nehéz negyedévet tudhat maga mögött a magyar lakáspiac. A válság következtében szigorodó hitelezési feltételek hatására a potenciális vásárlók inkább kivárnak, míg mások a zsugorodó anyagi lehetőségeik miatt inkább letettek az ingatlanvásárlásról. A júliusban hatályba lépő kormányzati szigorítások élénkíthetik a szunnyadó lakáspiacot, erről kérdeztük Murányi Ákost, a Duna House vezető elemzőjét.

Pénzcentrum: Hogyan zárta az első negyedévet a magyar lakáspiac?


Murányi Ákos

Murányi Ákos: Az év első két hónapja nem nevezhető különösebben jónak, mivel a válság miatti félelem erősen rányomta bélyegét a piaci folyamatokra is, láthatóan és érezhetően kevesebb volt a vevő, illetve érződött a külföldi beruházók és befektetési vásárlók hiánya is. Inkább a készpénzes vásárlók jelentek meg a terepen, átlagosan 10-ből 6-7 vásárló készpénzzel fizetett, az ügyfelek egy része óvakodott a hitelfelvételtől. A Duna House-nál a március azonban már jelentős forgalomnövekedést okozott, ami bizonyítja, hogy egyre inkább csak a nagy hálózatok maradnak életképesek. Míg az elmúlt hónapokban számos ingatlaniroda zárt be, a DH egri irodája a válság kellős közepén nyitott, és néhány hónap alatt elérte a fedezeti pontot. Véleményünk szerint további ingatlaniroda bezárások is várhatóak a piacon.

Pénzcentrum: Milyen változásokra lehet számítani a második negyedévben a szocpol/kamattámogatott hitel eltörlésének tükrében?

Murányi Ákos: Aki ezzel a támogatással szeretne vásárolni, jól teszi, ha nagyon igyekszik. A következő hetekben várható egy felfutás a témával kapcsolatban, hiszen a támogatások megszűnése után a hiányzó önerőt már csak személyi kölcsönből, saját forrásból, vagy pótingatlan bevonásából lehet majd előteremteni, ami könnyen lehet, hogy nem fog mindenkinek sikerülni. Ezzel együtt néha elképesztő igényekről lehetett hallani a szocpollal kapcsolatban. Volt, aki többször is fel akarta venni, más pedig egészen más célra használta volna fel a kapott összeget.

A korábban népszerű szociálpolitikai kedvezményt viszonylag sokan használták fel arra, hogy részben vagy egészben ebből teremtsék elő a lakásvételhez szükséges beugrót. Általánosságban a vevők 15-20 %-a élt ezzel a lehetőséggel, ám egyes országrészekben az igénybevételi arány ennél jóval magasabb is lehetett. A lehetőség várható megszűnése további vevőcsoportokat zárhat majd ki a lakáspiacról.

Korábban:Utolsó percben vannak az önerő nélküli lakásvásárlók

Pénzcentrum: Mi várható a szigorítások után az év második felében?

Murányi Ákos: Egyelőre konkrétan nem lehet tudni, valószínűleg a mostani trendek folytatódnak tovább - ha a forint illetve a gazdaság kezd majd magához térni, úgy élénkül a forgalom az ingatlanpiacon is. Most nagyon jó vételek vannak a piacon, érdemes - ha van tőke - befektetési célzattal is vásárolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pénzcentrum: Mivel készülnek a beruházók a várhatóan növekvő ügyfélforgalomra?

Murányi Ákos: Budapesten kb. 4-5 ezer eladatlan új építésű ingatlan van, döntően készen, és most leginkább az ilyeneket keresik a vásárlók. Az Ügyfelet azonban meg kell fogni, ezért várható, hogy sok beruházó fog kisebb-nagyobb akciókat, plusz ajánlatokat hirdetni. A vásárlók leginkább a kész, vagy átadás előtt álló ingatlanokat keresik.

Korábban: A válság élénkíti az albérletpiacot

Pénzcentrum: Vannak-e olyan "akciók" melyeknek nem szabad bedőlni?

Murányi Ákos: Érdemes a hitelnél körülnézni, lehet, hogy a helyben kapható hitel sokkal rosszabb feltételű, mint egy másik kereskedelmi bank hasonló terméke. Szintén érdemes megnézni az ingatlan elhelyezkedését, ami a Belvárostól 10-15 percre van, az már adott esetben külváros, vagy agglomerációs település is lehet.

Címkék: