Meddig zuhannak a panelárak? A csehek -30 %-nál járnak!

Pénzcentrum2009. március 19. 14:15

A Deloitte csehországi felmérése szerint hirtelen zuhanással, összességében körülbelül 45 %-kal csökkent a lakóingatlanok iránt kereslet az országban. Ahogy a gazdasági válság az emberek pénztárcáját is elérte, úgy a kereslet csökkenésével az ingatlanárak is - típustól függően eltérő mértékben - esni kezdtek.

A közép-európai volt szocialista országok gazdaságai az elmúlt hónapokban egyértelműen alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsoltak. A helyi fizetőeszközök gyengülése szétzúzta az euró-zónába irányuló exportot, ami a cseheknél például a GDP 70 %-át teszi ki.

Az elmúlt években a régió ingatlanpiacain fokozatos erősödés volt megfigyelhető, de a válság évekkel ezelőtti szintre nyomta le a keresletet, a hitelezést pedig a lakossági és a vállalkozói oldalon is erősen visszafogták a bankok.

Csehországban a használt lakások vételára átlagosan 20 %-kal, az újépítésűeké pedig körülbelül 15 %-kal csökkent. A szocialista időkből hátramaradt panelrengetegek lakásainál 30 %-os árzuhanást sem tart kizártnak az elemzés.

A fájdalmat némileg tompítja, hogy a magyar és a lengyel gyakorlattal ellentétben a lakáshitelezés főleg koronában történt, így a helyi fizetőeszköz gyengülése nem tette ki a lakosság jelentős részét a magas árfolyamkockázatnak. A cseh bankok óvatos hitelezési politikájának köszönhetően nem terjedtek el a jövedelemigazolás nélküli és a magas finanszírozású konstrukciók sem.

Címkék:
cseh fizetőeszköz,