KSH: 30%-os zuhanás az építőiparban!

Pénzcentrum2009. március 19. 09:01

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint az építőipari termelés volumene idén januárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 16 %-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés 13,8 %-kal elmaradt az előző havitól.

A januári termelés az építőipar éves termelésének alig huszadát adja. A termelés januári csökkenésében az általános gazdasági visszaesés mellett az előző évinél 2,9 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is közrejátszott.

Januárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építőipari termelés 16 %-os csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 17,6 %-kal, az egyéb építményeken végzetteké 8,7 %-kal volt kisebb az előző évinél. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 2,2 %-kal emelkedett, az egyéb építményeké 23,1 %-kal csökkent az előző hónap adataihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését, és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - egy év alatt 30 %-kal esett vissza . Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza - ugyanabban az időszakban 9,8 %-kal emelkedett. A növekedés a budapesti metró építésén végzett munkáknak köszönhető. A speciális szaképítés ágazat termelése 11,7 %-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 13,5 %-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya a felére csökkent, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten maradt. A januárban kötött szerződések volumene 35,7 %-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 13,3 %-kal, egyéb építményekre 48 %-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Címkék: