Még innen is feleződhetnek az ingatlanárak?

Pénzcentrum2009. március 12. 10:30

A brit lakásárak további 55 százalékkal csökkenhetnek a jelenlegi szintekről, így igen valós veszély van annak, hogy Nagy-Britannia egyszerűen csődbe megy - írta egy befektetési bank az ügyfeleinek írt levelében.

"Hiába estek átlagosan 21 százalékot a brit lakásárak a legmagasabb csúcsot jelentő szintekről, nem hisszük, hogy a korrekciónak vége lenne. Az előrejelzésünk szerint a brit lakáspiaci árak továbbra is 17-39 százalékkal túl vannak értékelve. Ráadásul a történelmi példák azt mutatják, hogy amikor egy ingatlanpiaci lufi kipukkan, az árak egy ideig a valós értékek alá csökkennek, amíg helyre nem áll a bizalom. Ezért az árak további 40-55 százalékkal eshetnek, amennyiben a túlkorrigálás mértéke eléri a kilencvenes évek elején tapasztaltakat" - írta befektetőinek a Numis Securities.

A brit befektetési bank szerint a legnagyobb esés a londoni belvárosi ingatlanok és az újépítésű luxusházak áraiban valószínű. Azok között is pánikszerű eladások várhatóak, akik csak azért vettek ingatlant, hogy bérbeadják őket, mivel a befektetésük nem lesz kifizetődő a zuhanó ingatlanárakkal.

A Numis élesen kritizálta a miniszterelnök azon kijelentését is, miszerint szeretné, ha a bankok kihelyezései még idén elérnék a 2007-es szinteket. "Szerintünk ez őrültség, lévén a túl sok hitel volt az egyik legfőbb oka gazdaságunk jelenlegi problémáinak" - áll a dokumentumban. "Fennáll a valós veszélye Nagy-Britannia csődjének, amennyiben a kormány fokozott hitelkihelyezéssel igyekszik felpörgetni egy már így is eladósodott gazdaságot. A makrogazdasági helyzet egyensúlytalanságai miatt az idei évben nincs esélye a feltápászkodásnak, sőt véleményünk szerint a mély recesszió 2010-ben is tovább tart."

A Moody's Investors Services felmérése szerint tavaly két és félszeresére nőtt a késedelmes hitelesek száma. A legalább 90 napos elmaradásban lévő adósok aránya 0,6 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.

Címkék: