Kárpótlás Irakban: dollármilliókat kapnak a Szaddám-rezsim kárvallottjai!

Pénzcentrum2009. március 6. 13:00

Az iraki diktatúra alatt számos állampolgárt "szabadítottak meg" Szaddám emberei a lakásától, házától, földjétől, telkétől és egyéb ingatlanától. Az ENSZ támogatásával létrehoztak egy szervezetet, melynek feladata a vitatott ingatlanok visszaszolgáltatása (amennyiben ez nem lehetséges, úgy anyagi kártérítés a jogos tulajdonosnak). Eddig több mint 150 ezer kérelmet nyújtottak be az irakiak.

A kérelmek feldolgozását a fővárosban felállított központi iroda és a vidéken kihelyezett ügyfélszolgálatok 1660 munkatársa végzi. A munka irányítása és a jogos tulajdonosok felkutatása óriási erőfeszítéseket igényel. A jogszabály számos vitát szül, mivel egyrészt elkülönülten kezelik azokat az igénylőket, akik kaptak valamilyen ellenszolgáltatást az ingatlanokért, másrészt újabb problémát vet fel a jelenlegi lakók elhelyezése és kártalanítása.

Korábban:Szaddám beájulna! Lila Akác köz Irakban! Képekkel!

Az igények települések szerinti listáját 41,5 ezer kérelemmel Kirkuk városa vezeti (Szaddám innen telepítette ki a kurd lakosságot), de előkelő helyen található Bagdad és a diktátor szülővárosa Tikrit is. A bizottság első feladata a jogos tulajdonos megállapítása és az eredeti tulajdonviszonyok visszaállításának előkészítése. Amennyiben az igénylő nem kéri az ingatlant, úgy a pénzügyminisztérium által elkülönített keretből kártérítésre jogosult.

A statisztikák szerint eddig 255 millió dollárnyi kártérítést hagytak jóvá, a munkacsoport vezetője elmondta, hogy határidőt nem jelöltek meg, a kérelmek feldolgozását addig folytatják, amíg az összes ügy végére pontot nem tudnak tenni.

Címkék: