Jövőre jön az internetes földhivatal

Pénzcentrum2009. március 5. 17:10

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a Digitális Földhivatal koncepció első lépéseként 2010 szeptemberéig megvalósulhat a földhivatali adatok nonstop elérhetősége az interneten keresztül.


A Földhivatali szolgáltatások az ügyfélkapun című konferencián Sirman Ferenc, a tárca szakállamtitkára elmondta: a koncepció első lépéseként mintegy kétmilliárd forintos európai uniós és magyar állami forrás bevonásával 2010 szeptemberéig valósulhat meg a földhivatali adatok nonstop internetes elérhetősége.

A szakállamtitkár szerint az elmúlt években fontos változások zajlottak le az ingatlan-nyilvántartás és az ügyintézés terén is, azonban a földhivatali rendszert tovább kell fejleszteni, korszerűsíteni.

A tervek szerint a jövőben az ügyfelek a kormányzati portálon elérhető Központi Ügyfélkapun keresztül bármikor, bárhonnan hiteles információt kaphatnak az ingatlanok nyilvántartási adatairól és azok változásairól.

A projekt technológiai megvalósítása során a körzeti földhivatali adatbázisok adatszolgáltató szerepét egy központilag kialakított adatbázis veszi át. Az ügyintézés azonban továbbra is a körzeti földhivatali adatbázisok segítségével történik majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ingatlanok nyilvántartási rendszere jelenleg tulajdoni lapokon, illetve kataszteri térképeken kezeli az ingatlanok összes szükséges jogi és adminisztratív adatát, fizikai leírását és elhelyezkedését. Tavaly országosan 3,3 millió beadvány érkezett a földhivatalokhoz, az intézményhálózat igen jelentős ügyiratmennyiséget kezel.

Címkék:
földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium,