Menekülnek a britek a török riviéráról

Pénzcentrum2009. február 26. 10:30

Piaci jelentések szerint tömegesen próbálják eladni török tengerparti nyaralóikat a tulajdonosok- elsősorban a britek. Ráadásul a törökök nem is örülnek annyira a külföldieknek.

A legtöbben attól tartanak, nem lesznek képesek fizetni a nyaralókra felvett hiteleket, ráadásul a turizmus visszaesése miatt nem tudják majd kiadni a házakat. Egyre több olyan hírt hallani, hogy a bankok kezelésébe kerülnek a fizetésképtelen tulajdonosok ingatlanjai.

Azok, akik mégis megtartják házaikat, különféle extra szolgáltatásokkal próbálják csökkenteni a várható veszteséget. Például kiadják őket már 1-2 éjszakára is, vagy félpanziós ellátást kínálnak az apartmanokban.


A legrosszabb a helyzet az ország nyugati részében, ahol minden harmadik brit meg akar szabadulni nyaralójától. A török kormány ugyanakkor idén erőteljesebb kampányt folytat a turizmus növeléséért: 2008-ban 23 millió turista érkezett az országba, idén 30 millióra számítanak. Ugyanakkor a tavalyi év hasonló időszakához képest jóval kevesebb foglalás van az idei szezonra, mivel a gazdasági nehézségek miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a külföldi üdülést.

A helyzetet bonyolítja egy nemrég napvilágot látott felmérés, amely szerint a törökök 73 százaléka ellenzi, hogy külföldiek vásároljanak ingatlant az országban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már most úgy tűnik, hogy a mediterrán üdülőhelyek számára igen komoly visszaesést jelenthet a globális pénzügyi válság: korábban arról érkeztek hírek, hogy Mallorca szigetén is zuhannak az ingatlanárak, de Spanyolország többi részén sem sokkal rózsásabb a helyzet. Az is lehet, hogy a Horvátországban nyaralóval rendelkező magyarok közül sokan nem, vagy csak áron alul tudják majd kiadni üdülőiket.

Címkék: