Fontos felvételi eredmények láttak napvilágot: ennek rengeteg magyar diák örülhet most

Pénzcentrum2024. január 26. 11:27

A tavalyinál többen, csaknem hatezren jelentkeztek a 2024 februárjában induló képzésekre, közülük legtöbben állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket kerestek, túlnyomó részben a fővárosban - írja a felvi.hu. Január 23-án hirdették ki a keresztféléves képzések ponthatárait: az 5813 jelentkező csaknem 83%-a, 4804 friss hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait idén februárban. Ez majdnem pontosan ezer fővel több a tavalyinál.

Mesterképzésre 4689-en, alapképzésre 1076-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 125-en jelentkeztek. A felvettek túlnyomó többsége, 3555 fő állami ösztöndíjjal támogatott képzésben részesülhet. A legtöbb jelentkező a Budapesti Műszaki Egyetemet választotta első helyen, és ide is került be a legtöbb hallgató, 938 fő. A Műegyetemet az ELTE és a METU követi a dobogón.

A szakok között a BME mérnökinformatikus képzése bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyet a vezetés és szervezés szak követ az ELTÉ-n és szintén a BME-n. A legmagasabb ponthatár alapképzésen a METU turizmus és vendéglátás angol nyelvű, önköltséges képzésén alakult ki, ide 440 pont kellett a bejutáshoz.

Rengetegen kezdhetnek a BME-n

Őrzi első helyét a Műegyetem a novemberben jelentkezettek között. A tanulmányait a mostani keresztfélévben megkezdő minden ötödik egyetemista a BME hallgatója lesz - közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénteken. A február 15-i határidővel záruló, jelenleg folyamatban lévő általános felvételi eljárás mellett, a BME esetében fontos a keresztféléves felvételi is, amelyre 2023. november 15-ig lehetett jelentkezni.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a legtöbb jelentkező és felvett kezdheti meg tanulmányait a BME félszáz, februárban induló mesterképzésén. Az Oktatási Hivatal most közzétett adatai szerint összesen 5813-an jelentkeztek keresztféléves képzésre, közülük 4804-et vettek fel. A BME-re az összes felvételiző közel negyede, 1306 fő jelentkezett és 938-an nyertek felvételt. A Műegyetem népszerűségét jelzi, hogy 97%-uk első helyen jelölte meg az egyetem valamelyik képzését. A felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan az ELTE volt a második legnépszerűbb.

A most induló ötven képzés közül a legtöbben, 284-en a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnökinformatikus szakára jelentkeztek, felvételt 194-en nyertek. A BME Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar vezetés és szervezés képzésén 177 jelentkezőből 53-an kezdhetik meg tanulmányaikat. A BME Gépészmérnöki Kar gépészmérnök szakára 172 jelentkezőből 78-at vettek fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felvettek 97%-a állami ösztöndíjjal képezheti magát, miközben az országos átlag az Oktatási Hivatal összesített adatai szerint az állami ösztöndíjasok aránya a mostani keresztfélévben 74%.

A ponthatárokat a Felvi oldalán lehet böngészni.

Címkék:
egyetem, oktatás, felsőoktatás, felvételi, diák, elte, hallgató, jelentkezés, tanulmány, felvételi ponthatárok, bme, jelentkezők, felvételizők,