Ennyit a tanárbérek emeléséről? Biztosan nem emelkedik minden pedagógus fizetése 32,2%-kal

Népszava2024. január 15. 08:26

Mégsem biztos, hogy lesz beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy a tanárok milyen arányban részesülhetnek az ígért fizetésemelésből - írja a Népszava. Az állami fenntartó részletszabályokra vár.

Az eddigi hírekkel ellentétben mégsem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, az általuk vezetett intézményekben dolgozó pedagógusok milyen arányban részesülhetnek a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből – értesült a lap. Bár a Belügyminisztériumban legutóbb lezajlott sztrájkbizottsági egyeztetést követően úgy tűnt, a tankerületi központok mellett az intézményvezetőknek is lesz szerepük a bérek pontos megállapításában, most egy fővárosi iskola igazgatója azt mondta, a tankerületi központ nemrég egyeztetésre hívta az intézményvezetőket, ám a megbeszélés végül elmaradt. Nem sokkal később azt a tájékoztatást kapták, hogy a tanárok új munkaszerződéseit központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak pedig mindössze annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak. Ennek január 22-éig kell megtörténnie - írják.

A tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ csak annyit írt az eset kapcsán: tudomásuk szerint az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása egyelőre folyamatban van. Ezekre azért van szükség, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a fenntartók számára rendelkezésre álló bértömegre vonatkozik. Vagyis szinte biztosra vehető, hogy nem minden pedagógusnak emelkedik majd ilyen arányban a fizetése, írja a lap. A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepciójában csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet. Például egy Pedagógus I. besorolású tanár esetében az alsó határ bruttó 538 ezer forint, ami nettóban 357,7 ezer forintot jelent - írják.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címkék:
fizetés, bér, iskola, oktatás, béremelés, tanár, pedagógus, pedagógus életpálya, belügyminisztérium, tárgyalás, emelés, pedagógusok, klebelsberg központ,