Megszólalt Gulyás Gergely a brüsszeli pénzekről: már idén lehet számítani béremelésre?

MTI2024. január 10. 19:33

Szerdán bejelentette Gulyás Gergely, hogy az Európai Bizottságtól érkezett üzenet alapján garanciának veszik, hogy megkapjuk az ígért pénzeket, melyeket várt Magyarország, ezért a tanárok, az óvópedagógusok, valamint - nemzeti forrásból - a szakképzésben oktatók is biztosra vehetik, hogy január 1-jétől 32,2 százalékkal emelkedik a bérük. 

Gulyás Gergely elmondása szerint garancia érkezett az Európai Bizottságtól arra, hogy megkapjuk a pénzt, amivel a kormány számolt és ebből a jövő évre vonatkoztatva jelentős béremelést tervez. Azt is hozzátette, hogy Magyarország azt vállalta, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusbéreket, két ütemben. Az idei évben a cél, hogy elérjük a 71,8 százalékot, jövőre pedig egy további, mintegy 21 százalékos emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékát, és ezt utána fenn is tervezik tartani ezt az emelést - közölte.

Gulyás Gergely elmondta, az operatív programban szereplő összeg áll rendelkezésre, azaz 530 millió euró érkezik az idei évre az Európai Bizottságtól. Amivel Brüsszel a béremeléshez hozzájárul, az összesen, 2030-ig számolva, a béremelés 12 százaléka - jegyezte meg. Ezt az összeget tehát a Magyarországnak járó uniós forrásokból kapjuk meg, a maradék 88 százalékot pedig a nemzeti költségvetés biztosítja - mondta, hozzátéve: az Európai Bizottságtól érkező pénzek az idei és a jövő évben jelentős segítséget jelentenek. A most végrehajtott béremelés összesen mintegy 140 ezer embert érint - közölte Gulyás Gergely.

Címlapkép forrása: MTV/MTVA

Címkék:
kormány, oktatás, béremelés, tanár, európai unió, európai bizottság, jövő, átlagbér, óvodapedagógus, diplomás, gulyás gergely, pedagógus béremelés,