Súlyos csapás a magyar pedagógusoknak: jövőre csökkenhet a rosszul teljesítő tanárok fizetése

Pénzcentrum2024. január 5. 08:32

Jön a teljesítményértékelési rendszer, amelyben a tankerületek „bizonyos határon belül” vonhatnak le a pedagógusok béréből. A szakszervezet szerint az Orbán-kormány hazudott- írj a Népszava. 

Ahogy ezt eddig kommunikálták a pedagógusok teljesítményértékelésének eredménye azért fontos, mert a jövőben a jól teljesítő tanárok ez alapján több pénzt kaphatnának a rosszabbul teljesítő kollégáiknál, tehát ezzel gyakorlatilag egy jutalmazó rendszer kipítése volt belebegtetve. Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszert idén ősszel tervezik bevezetni, és bár az elején lehetett hallani arról, hogy az alacsony teljesítményt elérő pedagógusoknak akár bérelvonás is járhat, ezt később kiszedték a tervezetből.

Az értékelés eredménye lehet a „béreltérítés”, és a „fejlesztési szükséglet megfogalmazása”. Két fontosabb részből fog felállni a rendszer:

  • személyre szabott szakmai követelmények (éves fejlesztési célok vagy teljesítménycélok) meghatározása és értékelése,
  • munkavégzés meghatározott (mennyiségi és minőségi szempontokra egyaránt kiterjedő) értékelési szempontjai alapján történő értékelés.

Azonban a BM a Népszava kérdésre azt válaszolta, hogy előfordulhat az következő tanévtől kezdve az is, hogy az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg. Erre a Pedagógus Szakszerevezet (PSZ) elnöke közölte, hogy "felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak". 

Címkék:
fizetés, oktatás, tanár, pedagógus, pedagógus életpálya, tanítás, teljesítmény, rendszer, pedagógushiány, pedagógusok, tanári fizetés, psz,