Mégsincs kiskapu: nagy bajban lehetnek decembertől az iskolák, nincs már hová hátrálni

Pénzcentrum2023. november 20. 09:12

A pedagógusoknak szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk arról, elfogadják-e új munkaszerződésüket, melyet a státusztörvény alapján írtak. Korábbi közlések szerint 1205 pedagógus nem írta alá a nyilatkozatot, a távozók jogviszonya november 30-án szűnik meg, mely még inkább súlyosbíthatja a tanárhiányt. Lenne azonban megoldás: az új pedagógus életpályatörvény (státusztörvény) jogilag lehetőséget ad arra, hogy a felálló tanárok óraadóként tovább taníthassanak, ez azonban a gyakorlatban nem mindig alakul így - írja az Eduline.

November 30-án közel 1200 pedagógus jogviszonya szűnik meg, ők legfeljebb három hónapnyi végkielégítésre jogosultak. Azonban aki november 30-a utáni 90 napban új köznevelési jogviszonyt létesít, annak a végkielégítést vagy ennek legalább egy részét vissza kell fizetnie. Van azonban egy kiskapu: az óraadói jogviszony, mivel az iskolai óraadókra nem vonatkozik a státusztörvény, ők megbízási szerződés keretében dolgozhatnak. Ennek viszont vannak hátulütői. Az óraadói státusz általában egy évre vagy rövidebb időre szóló megbízási szerződéssel jár, így a pedagógusok elesnek egyes juttatásoktól elesnek – mint pl. a fizetett szabadság, a jutalom vagy a végkielégítés –, viszont cserébe nincs helyettesítés.

Az óraadóság sem mindig járható út: Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, hogy ugyan jogilag lehetséges, hogy a felmondó pedagógusokat óraadóként tovább foglalkoztassák, a gyakorlatban azonban ez nem feltétlen valósul meg. „Két olyan esetről tudunk, amikor a pedagógus nem fogadta el a jogállásváltozást, ezért felmondott, majd megkapta a végkielégítését. Utána jelezte, hogy ugyanabban az intézményben óraadóként dolgozna tovább, amit az adott tankerület nem engedélyezett” - fejtette ki Totyik Tamás.

Címkék:
iskola, oktatás, tanár, pedagógus, diák, november, szülő, nevelés, tanárhiány, pedagógushiány, pedagógusok,