Kinyírja a kötelező nyelvvizsga eltörlése az egyetemisták álmait: nagyot szakíthat, aki megszerzi a papírt

HelloVidék2023. június 21. 08:19

Így is az európai sor végén kullogunk nyelvtudás tekintetében, és a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlésével, ami a dimplomához kell, még többet romolhat a helyzet.

A diplomához kötött nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése sokaknak megkönnyíti az életét, de vajon milyen hatással lesz a nyelvtanulásra? A HelloVidék megkérdezte a Nyelviskolák Szakmai Egyesületét és tagszervezeteit, akik elárulták véleményüket és aggályaikat.

A kormány úgy döntött, hogy megszünteti a diplomához kötött nyelvvizsga-kötelezettséget, ezentúl az egyetemek és főiskolák maguk határozhatják meg nyelvi követelményeiket. A változtatás 2024 őszétől lép életbe, de visszamenőleg is érvényes azokra a hallgatókra, akik 2021. augusztus 31-e után tették le az államvizsgát, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával.

 A magyarok nyelvtudás szintje európai viszonylatban mérve is alacsony, a legtöbb ember csak alapfokú vagy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A diplomához kötött nyelvvizsga kötelezettsége sokaknak megkönnyebbülést jelent, míg mások szerint ez rontja a felsőoktatás minőségét és a diplomák értékét. A döntés hatása még nem látható, de az biztos, hogy nehezebb helyzetbe kerülnek azok, akik nyelvtudás nélkül kezdik el szakmai pályafutásukat.

Ha kíváncsi vagy, milyen hátrányai lesznek a nyelvvizsgakötelezettség eltörlésének a dimplomaszerzésnél, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
kötelező, oktatás, magyarország, felsőoktatás, nyelvvizsga, nyelvtudás, magyar, magyarok, idegen nyelv, hellovidék,