Matematika érettségi 2023: tippek, matek vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Pénzcentrum2023. május 9. 06:40

Kedden matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek az Oktatási Hivatal (OH) közleménye szerint. Tájékoztatásuk alapján a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. Vizsgázónként megengedett segédeszköz - közép- és emelt szinten is - a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem adhatják oda egymásnak, cserélhetik. 

Az írásbelin összesen 100 pontot lehet szerezni, az első feladatrészre legfeljebb 30, a másodikra 70 pont  adható. Az első részben 10-12 feladatot kell megoldani, amelyre 45 perc áll rendelkezésre, ezen már túl vannak a diákok. A második részre több idő, 135 perc áll rendelkezésre, közép- és emelt szinten is öt feladatot kapnak az érettségizők, melyből 4-et kell megoldaniuk, kettő kötelező és 3 választható feladat közül.

Matematika érettségi feladatok 2023

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor.

A feladatlapok és megoldások így már elérhetők: a középszintű vizsagsor itt, az emelt szintű pedig itt.

A középszintű érettségin gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet, gömb sugara került elő. A feladatlapban akad nem számolós, hanem logikai feladat is. A megkérdezett szaktanár szerint volt pár becsapós feladat és szerinte nem szokványos, hogy ugyanabból a témakörből több feladat is megjelenik.

Emelt szinten sem volt megoldhatatlanul nehéz az érettségi feladatlap. Az érettségizők elmondása szerint a feladatok között előkerült a kombinatorika, valószínűségszámítás, számtani és mértani sorozatok, a függvényanalízis, de még paraméteres egyenletek is felbukkantak. „Aki jó matekos, az simán meg tudja írni” – összegezte egy budapesti gimnazista.

Humánmeteorológia

A koncentrációt kifejezetten rontó tényező a szeles idő, amiből most napokig bőven lesz részünk - írta a Meto Klinika. Sokan figyelmetlenné válnak, és a gyakran jelentkező fokozott feszültség sem hiányzik most az érettségizőknek. Ha számítunk ezekre a hatásokra, jobban el tudjuk viselni - hívják fel a figyelmet, a kávéfogyasztást pedig nem tanácsolják. 

Tippek, tanácsok a matekérettségihez

1. Ne pánikolj! Sok diák számára mumus a matematika érettségi, a szorongás miatt megeshet, hogy egy-egy diák leblokkol vizsga közben. Fontos, hogy akármilyen nehéznek tűnő feladattal is szembesül az ember, ne essen kétségbe. Nyugtassa meg magát, hogy a stressz ebben a helyzetben normális, álljon meg pár percre, pihenjen, igyon egy kis vizet, esetleg menjen ki a mosdóba. Érdemes tovább haladni a feladatokkal, kihagyni ami nem megy és később visszatérni rá.

2. Ne hagyj semmit üresen! Minden feladatba érdemes belekezdeni, ha meg sem próbáljuk, értékes részpontokat veszíthetünk el. Sokszor már a feladat megoldás közben jön rá a vizsgázó, hogyan kell gondolkozni. Ráadásul gyakran a legalapvetőbb próbálkozás, két szám összeadása is pontot ér, mikor a folytatásról halvány gőze nincs a vizsgázónak:

A megoldások gondolatmenetét minden esetben írja le, mert a feladatra adható pontszám jelentős része erre jár! Ügyeljen arra, hogy a lényegesebb részszámítások is nyomon követhetők legyenek!

3. Ebből következik, hogy érdemes papírra vetni minden gondolatot. Amikor egy diák számológépet használ, gyakran elfelejti a részeredményeket felírni, csak a végeredményt írja a lapra, ezzel pedig pontokat veszíthet. Ha a végeredmény hibás, még mindig kaphatna pontot a gondolatmenetre, de ha azt nem írta le, nincs mire pontot adni. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Ezért is fontos, hogy mindig írd oda a képleteket, amiket használsz! Vagy nem használsz, de azért írd oda, mert pont jár érte. Lehet, hogy ott van a számológébed hátulján, vagy a függvénytáblában, és nem fejből írtad oda. Ha csak halvány sejtésed van, hogy talán az a tétel kelleni fog, de közöd nincs a feladathoz, írd csak oda, ártani nem fog.

5. Pontos ábrákat rajzolj! Nemcsak azért, mert azokért tuti jár a pont, hanem mert neked is segít. Ne spórolj időt hanyagul vagy kapkodva megrajzolt ábrákon.

6. Használd a segédeszközöket, ha tudod! Persze, nem az érettségi alatt kell megtanulni használni a számológépet, függvénytáblát, jobb, ha ezen már túl vagy. Ha nem, akkor sokszor csak elveszi az időt a lázas keresgélés, lapozgatás, gombnyomkodás. Ezt is inkább hagyd a végére, ha így jártál.

7. Ha nem megy, ne vesztegesd az időd. Nem is olyan sok az az első 45 perc, szóval ha nagyon nem jön az ihlet, hagyd ott a feladatot, és ha marad idő, térj rá vissza később.

8. A végén, ha marad időd, nézd át a feladatokat! Ilyenkor szokott történni, hogy friss szemmel ránézel, és rájössz, hogy kihagytál egy lépést, valamit ceruzával írtál, pedig tollal kellett volna, vagy lehagytad a mértékegységet. Nézd át, mit felejtettél le, és pótold! Mikor újra átnézed, olvasd el újra a feladat szövegét is, ne csak a megoldásodat!

9. Vedd elő a józan paraszti eszed! Sokszor a vizsga hevében a diákok kapkodva, stresszes kezdenek a feladmegoldásokhoz, így nem tűnik fel nekik, hogy egyáltalán nem logikus eredményeket kaptak. A szöveges feladatok gyakran az életből merítenek. Ezért miután az ember már kicsit megnyugodott érdemes végiggondolni, hogy egy kiló narancs valóban kerülhet-e 10 ezer forintba, lehet-e 100 méter magas egy családi ház, vagy egy kancsó víz súlya 1000 kg. Ha egy eredmény nagyon gyanús, az valószínűleg rossz és érdemes újra nekifutni a számításnak.

10. Hidd el, hogy képes vagy rá. Sok diáknak jobban sikerül az érettségi, mint az egész középiskolai teljesítnyük indokolná, mert megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatokat. Míg ha elhiszed magadról, hogy ez neked nem megy, akkor tényleg nem fog. Ne ostorozd magad, inkább próbáld kihozni magadból a legjobbat.

Sok sikert!

Címkék:
érettségi, tippek, eredmények, megoldás, matematika, érettségizők, érettségi vizsga,