Újabb csapás várhat a pedagógusokra: ezt is elvenné tőlük a kormány?

Népszava2023. január 27. 08:32

Zajlanak az egyeztetések a kormány és a pedagógus szakszervezetek között. Nincs előrelépés a bérrendezések ügyében, de az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány akár egy új jogállási törvényben határozná meg a pedagógusok bérezését. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás A Népszavának azt mondta, ez oda vezethet,hogy a szakképzésben oktató kollégáikhoz hasonlóan a köznevelésben dolgozó pedagógusok is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat, amit sem a PSZ sem a PDSZ nem támogat.

Nem reagáltak érdemben a kormány képviselői a pedagógusok sztrájkköveteléseinek egyetlen pontjára sem azon az egyeztetésen, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezésére Maruzsa Zoltán államtitkár hívott össze - nyilatkozta a két és fél órás tárgyalást követően Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Az érdekvédő beszámolója szerint a kormányzat képviselői az új tanári teljesítményértékelési rendszer tervezetének a részleteit próbálták bemutatni. 

A sajtóban megjelent koncepció szerint a tanároknak, igazgatóknak minden évben át kellene esniük egy belső értékelési folyamaton, tanévenként saját teljesítménycélokat kellene megjelölniük. Akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik átlag alatti eredmény érnek el, levonhatnak illetményeikből. A szakszervezetek szerint ez azt jelenti, hogy az egyes kollégáktól levont pénzt kapnák meg azok, akik átlag fölött teljesítenek, ami további feszültségeket szülhet a tantestületekben.

Ahogy arról Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszámolt, az idén januártól megígért 10 százalékos pótlékemelés kifizetése még nem indult meg. Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője szerint nincs más lehetőségük, mint hogy folytassák a sztrájkot. A PSZ és a PDSZ január 23-ától hirdetett egyhetes sztrájkot a köznevelési intézményekben, amelyhez már több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott országszerte.

Címkék:
kormány, sztrájk, oktatás, tanár, pedagógus, szakszervezetek, pdsz, pedagógusok, tanársztrájk, psz,