Beütött a rezsiválság: 3 hónapra bezár az ELTE egyik legnagyobb kara

Pénzcentrum2022. november 21. 22:01

Nem tudná kigazdálkodni az ELTE a Természettudományi kar fenntartását a megemelkedett rezsiszámlák miatt, ezért több részleget is átmenetileg bezárnak, és az őszi félévre online oktatásra állnak át.

Az egyetemek életét is megnehezíti a kialakult energia-vészhelyzet és az ennek nyomán megemelkedő rezsiárak, az ország egyik legnagyobb egyetemének a működését pedig az állami támogatások csökkenése is tovább nehezíti. Az ország egyik legnívósabb felsőoktatási intézménye emiatt kénytelen kiadáscsökkentő intézkedéseket hozni, amik közül a Természettudományi karon (TTK) meghozott döntés az eddigi legdrasztikusabb.

A most publikált működési rend szerint:

1. 2022. december 3-ig:

A szorgalmi időszak a megszokott módon szervezendő, oktatási, kutatási tevékenységgel összefüggő rendezvények a megszokott rendben szervezhetőek és tarthatóak meg.

2. 2022. december 5-10:

A 2022/23 őszi szemeszter szorgalmi időszakának utolsó hetén (december 5-10.) konzultációkat és számonkéréseket lehet szervezni a HKR 17. § (2a) bek. (b) pontjában rögzített módon, a hallgatók előzetes értesítésével. A konzultációk és számonkérések kövessék az érvényes tanrend szerinti időbeosztást.

3. 2022. december 5. és 2023. február 26.:

Az ELTE TTK épületei temperáló fűtésre állnak át (a kutatási tevékenység jellegére tekintettel előzetesen már kijelölt helyiségek kivételével). A temperáló fűtéssel rendelkező helyiségekben a folyamatos munkavégzés nem engedélyezett, az érintett munkatársak részére a jelenlét csak az elengedhetetlenül szükséges időtartamban lehetséges. Tilos bármilyen kiegészítő fűtőberendezés (pl. hősugárzó) rácsatlakoztatása az egyetemi villamosenergia-hálózatra. Ezen időszak alatt rendezvények nem szervezhetők az ELTE TTK épületeiben (kivétel dékáni felmentés alapján) az épületbe bejutás korlátozott, melynek konkrét módjáról külön tájékoztatás kerül kiküldésre.

4. 2022. december 12-17:

Őszi szünet, órák, számonkérések, vizsgák nem szervezhetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. 2022. december 19.-2023. február 10.

Vizsgaidőszak, vizsgák a biztosított termekben, külső helyszíneken és online szervezhetők az oktatási dékánhelyettes által a Neptun tanulmányi rendszerben kiküldött tájékoztatásban foglaltak szerint. Doktori védés, habilitációs előadás online szervezhető. December 24-26. téli szünet – vizsgák nem szervezhetők.

6. 2023. február 13-19.:

Tavaszi félév regisztrációs időszaka

7. 2023. február 20-25.:

Tavaszi szünet, órák, számonkérések, vizsgák nem szervezhetők.

Címkék:
rezsi, egyetem, oktatás, rezsicsökkentés, online, szünet, december, elte, február, rezsicsekk, rendezvények,