Egyre nagyobb a baj: rezsiválság és tanárhiány miatt zár be a vidéki iskola

Pénzcentrum2022. november 5. 11:04

Újabb iskola kényszerül változtatni működésén, mivel nem tudja fenntartani magát. A nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium épületét így visszaszolgáltatja a katolikus egyháznak.

Pedagógus és pénz híján nem tudja fenntartani magát a nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium, így az épületét visszaszolgáltatja a katolikus egyháznak. Az intézetben kőműveseket, pékeket és cukrászokat képeztek, azonban az iskola fenntartását már nem tudják biztosítani és inkább a bezárás mellett döntött az intézményvezető a súlyos tanár- és pénzhiány miatt.

A kollégium húsz lakója Csurgóra költözik, a többi tanuló pedig a lakhelye és a csurgói iskola között ingázik majd – derült ki az ATV riportjából. A Kolping-iskola egyik diákjának apja, Orsós József szerint péntekre már teljesen kiürült az épület, mert a gyerekeknek az 50 kilométerre levő csurgói Nagyváty iskolában kezdődött meg az oktatás. A nyilatkozó szülő szerint az ingázó diákoknak reggel 4-5-kor kell kelniük, hogy Csurgóra időben beérjenek a tanítás kezdetére, mert másfél-két óra az út.

Mintegy száz hátrányos helyzetű tanuló járt a szakközépiskolába, többségük mélyszegénységben élő családok gyermeke. A település polgármestere számított a bezárásra.

Tanárhiánnyal is küzdött az intézmény, és aztán tudomásom szerint – egy-két héttel ezelőtt tájékoztatott a katolikus plébános – a megnövekedett energiaárak miatt nem lehetett fenntartani a nagybajomi tagintézményt

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta Pirka Mátyás, Nagybajom polgármestere. A PDSZ szerint a magasabb rezsiköltségekre hivatkozva egyre gyakoribb, hogy a fenntartó kénytelen kiüríteni vagy összevonni a tagintézményeket, amivel megterheli a szülőket és a diákokat.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
rezsi, iskola, oktatás, rezsicsökkentés, bezárás, szakközépiskola, rezsiemelés,