Ebben is a sor végén kullognak a magyarok: brutálisan kevés van ebből, de kinek a hibája ez?

Pénzcentrum2022. október 19. 21:03

Egyre kevesebb magyarnak van nyelvvizsgája, a szakértő szerint ennek csak az egyik oka demográfiai, sokkal inkább a magyar közoktatás csődjének kell tekinteni a lesújtó adatokat.

a 10 évvel ezelőtti szinthez képest nem nagyon változott a hajlandóság a nyelvvizsga megszerzésére, ami mindenképpen negatívum - így értékelte az ATV-nek a Nyelvtanárok Szakmai Egyesületének elnöke a jelenlegi helyzetet. Hozzátette, hogy az lenne örvendetes, ha növekedne a letett nyelvvizgsák száma, mert a nyelvtudás akármilyen munkakörben előnyt jelent.

Sokat ront a helyzeten az is, hogy a nyelvtanulásnak már általános és középiskolában meg kellene történnie, ugyanakkor a közoktatásnak sok hiányossága van. Ahhoz, hogy ezen javíthassunk, helyzetértékelésre és reformra lenne szükség

- értékelt Légrádi Tamás, a szakmai egyesület elnöke. A helyzetet ráadásul tovább rontja, hogy a nyelvtanárok zömét is érinti a kata idei átszervezése, tehát egy nyelvvizsga akár 40 százalékkal is megdrágulhat, minden költséget figyelembe véve.

Légrádi becslései szerint alapszintről középfokra eljutni egy nyelvből jelenleg nagyjából 400 ezer forintba kerül: az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezt nem egyben, hanem részletekben kell kifizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
kata, oktatás, szakma, nyelvvizsga, nyelvtanfolyam, nyelvtanulás,