Nem sikerült megegyezni a tanárok béréről: polgári engedetlenséggel indult a tanév

Pénzcentrum2022. szeptember 1. 10:15

Miután nem sikerült megegyezésre jutnia a kormánynak és a pedagógus szakszervezeteknek a tanárok béréről, szeptember elsején polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a budapesti Vörösmarty Gimnázium és a és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai – írta meg a Népszava.

Nem vették fel a munkát szeptember 1-én a Vörösmarty Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai, miután a pedagógus szakszervezeteknek és a kormánynak továbbra se sikerült megegyezni a béremelésről.

A Széchenyi tanárai már korábban bejelentették, hogy munkabeszüntetésre készülnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete információi szerint ennek az lett az eredménye, hogy a tankerülettől recessziókkal fenyegették meg őket.

Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget

– mondta el Czédly Mariann, az iskola egyik tanára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kedden egy szakszervezetnek írt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz, ami szerinte csak a diákokat ösztönzi arra, hogy a későbbiekben jogsértést kövessenek el.

A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től, hétfőtől tervez szervezett polgári engedetlenséget. Törley Katalin, a mozgalom képviselője szerint többek között a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a miskolci Herman Ottó Gimnázium több tanára is arra készül, hogy csatlakozzon a megmozduláshoz. Ezen felül pedig a szakszervezetek a jogi korlátok ellenére is országos sztrájkot hírdetnek.

Címkék:
sztrájk, iskola, béremelés, tanár, pedagógus, gimnázium, szeptember, tanárok, megegyezés,