Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

Pénzcentrum2022. szeptember 1. 10:01

Nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára: sokáig nem emelhettek árat a veszélyhelyzet miatt, és mostantól is csak fokozatosan háríthatják át az elszálló költségeket a fogyasztókra. Ám ezt nem mindenki bírja, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) menzája nem emelheti tovább az árait, ezért nem szállít tovább az iskolának. Ettől függetlenül a cég nem szünteti be végképp a tevékenységét, továbbra is működik.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára. Az elszálló költségeket eddig nem tudták áthárítani a fogyasztóikra, július elsejével azonban megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma, így már emelhetnek.

És ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák, de még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, ezért a későbbiekben újabb drágításra lehet szükség.

Van, aki nem is bírja tovább, kénytelen felfüggeszteni a működését. Egy a szerkesztőségünkhöz eljutott, a szülőknek címzett levélből kiderül, hogy az AKG Általános Iskola MEZNA névre hallgató étterme ilyen körülmények között nem tudja folytatni működését, lehúzzák a rolót.

Mint írják, a gazdasági és pénzügyi valóság olyan akadályokat gördített eléjük, amelyeket csak az áremeléssel és egyéb engedménnyel tudtak volna elhárítani, melyeket az AKG-val is folyamatosan egyeztettek. Az iskola vezetése az általuk kalkulált áremelést (2145 forint egy három fogásos ebéd) nem engedélyezte.

Ebben a helyzetben nem volt más választásunk, mint a tevékenységünk befejezése, mert nem tudjuk anyagilag tovább viselni a veszteségeket és főleg a bizonytalanságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 - áll a szülőknek írt levélben. Részletezték is az okokat, ezek szerint:

  • az általuk használt alapanyagok ára a tavalyi évhez képest általában 30-40%-kal, de sok esetben 50-60%-kal emelkedtek meg;
  • a vendéglátásban eddig még soha nem tapasztalt munkaerőhiány van, így a megfelelő minőséget nyújtó kollégákat csak rendkívül nehezen és jóval - a korábbiakhoz képest 30-40%-kal - magasabb munkabér felajánlásával, plusz egyéb juttatásokkal tudják alkalmazni;
  • semmilyen rezsicsökkentés vagy kedvezmény nem érint őket, így a piaci árat fizetik mind a villany, mind a gáz, mind az üzemanyag esetében.

Frissítés.

Cikkünk megjelenése után érkezett Horn György, az AKG pedagógiai vezetőjének kiegészítése:

"Az áremelkedésről hónapok óta tárgyalunk, és a Mezna kft már áprilisban 1490 Ft-ra emelte az ebéd árakat, elfogadásáról minden szülőt megkérdeztünk. A nehézségeket látva az AKG Alapítvány májusban 5 millió Ft támogatásról döntött a Mezna számára a gasztronómiai program megvalósításáért. A radikális áremelkedésről 2022. augusztus 11-én (!!) kaptunk a kft-től tájékoztatást. Azóta többfordulós tárgyalás után – a cég kompromisszum képtelenségét érzékelve- felbontottuk a szerződést."

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Címkék:
étterem, rezsi, iskola, oktatás, menza, gimnázium, iskolakezdés, bezárás, akg, rezsiemelés,