A tanárok után a diákok is sztrájkba lépnek? Nem hátrálnak meg a pedagógusok: itt a menetrend

Pénzcentrum2022. február 24. 09:31

Nemcsak a tanárok, hanem az egyetemisták és középiskolások is szerveznek megmozdulásokat. Március 16-án - vagyis a következő pedagógussztrájk napján - Székesfehérváron lesz tüntetés, egy szegedi hallgatói csoport pedig arra kéri a felsőoktatásban tanulókat, aznap "állítsák le a felsőoktatást".

Célunk, hogy a pedagógusok munkakörnyezete élhetőbb legyen, hogy tisztességesebb fizetéshez juthassanak, és hogy egyetlen pedagógusnak se kelljen azt éreznie, hogy rajta kívül álló okok miatt nincs helye ezen a pályán.
- szúrta ki az Eduline a Diákok a Pedagógusokért nevű Facebook-közösség oldalán. A csoport székesfehérvári diákokból és hallgatókból áll, ők március 16-ára - vagyis 2022 második pedagógussztrájkjának napjára - szerveznek tüntetést. Székesfehérváron szerdán a két legnevesebb gimnázium, a Teleki Blanka és a Vasvári Pál több tanára is csatlakozott a sztrájkrendelet elleni tiltakozáshoz.

Hasonló akcióval készül a szegedi hallgatókból és oktatókból álló Veritas Virtus Libertas nevű csoport, amelyről a Szegedi Tudományegyetem modellváltása körüli viták idején lehetett többet hallani. Arra kérik a hallgatókat, hogy március 16-án „ürítsék ki” az egyetemet, „ha a közoktatásban az ott dolgozók nem élhetnek munkajogaikkal, állítsuk le egy napra a felsőoktatást”.

Fehér szalag, kockás ing

A diákok egyébként már jövő héttől szolidaritásukat fejezhetik ki - a 2016-os "tanárlázadás" óta szimbólummá vált kockás ing vagy egy fehér szalag viselésével. A Facebookon terjedő felhívás elindítói arra kérik azokat a diákokat és egyetemistákat, főiskolásokat, akik szeretnének kiállni a tiltakozó tanárok mellett, hogy  február 28-tól fehér szalaggal, és akinek lehetősége van rá, kockás ingben jelenjen meg a középiskolákban, egyetemeken, ezzel jelezve szolidaritását a  pedagógusok felé.

A két nagy pedagógus-szakszervezet a sztrájkrendelet február 11-i megjelenése után sem hagyta félbe a március 16-i sztrájk szervezését. Sőt nemrég arra kérték a támogató szülőket, hogy ha tehetik, március 16-tól ne küldjék iskolába, óvodába a gyerekeiket. Az érdekképviseletek a március 16-i sztrájk még elégséges szolgáltatásairól benyújtják a keresetet a bírósághoz, emellett a sztrájkrendelet miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak, sőt - ha kell - akár nemzetközi bíróságig is viszik az ügyet.

Címkék:
sztrájk, tanár, pedagógus, tanársztrájk,