Kisfiúk, kislányok nem ugyanúgy élték meg a bezártságot: erre oda kell figyelni

Pénzcentrum2020. július 28. 13:01

Egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy nemcsak a gazdaságot rázta meg a koronavírus, de a társadalomban és az emberek lelki egészségén is maradandó nyomot hagy a járvány - derült ki az M1 Híradójából. A márciusban bevezetett korlátozások, a határzár, a kijárási tilalom, az otthonról végzett munka, és a távoktatás, egy egészen új élethelyzetbe kényszerítette a családokat, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is.

Földi Rita klinikai szakpszichológus szerint, minden olyan körülmény, ami megváltoztatja az életünk szokásos folyását, az általában stresszhelyzetként értékelhető.

A lelki ellenállóképesség attól függ, azt az összefüggést találtuk, hogy a szülők rezilienciájával, lelki ellenálló képességétől függ, az hogy a gyerekek hogyan élik át a stresszt, ez persze annyira nem meglepő hiszen, tudjuk, hogy egészen kicsi kortól kezdve, a gyermek kiválóan monitorozza a szülő érzelmi állapotát

- mondta a szakember, aki arról is beszélt, minél magasabbnak ítéli meg valaki a helyzet stresszfaktorát, annál alacsonyabb lesz a lelki ellenálló képessége. Tehát ha a szülő rosszabbul reagált a stresszre, a gyermek is nagy valószínűséggel nehezebben vészelte át a járványidőszakot. A szakemberek kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a lányok magasabb stresszként élték meg a bezártságot, de a lelki ellenálló képességük nem volt alacsonyabb a fiúkénál.

Címkék:
óvoda, gyerek, iskola, home office, szülő, bezártság,