Erre készül a kecskeméti Mercedes: óriási lehetőség ez a térségnek

HelloVidék2020. február 27. 08:15

Nagyjából tíz éve, 2009-ben tették le a Mercedes-Benz gyár alapkövét és kezdődött meg a gyár első üzemének felépítése Kecskeméten. A városban az elmúlt évtizedben számos változás indult el, ami hatással van a település fejlődésére. A HelloVidék megkereste a Város Önkormányzatát, a Neumann János Egyetemet és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t a változásokról és jövendőbeli terveikről.

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.: A Mercedes-Benz Iskola 2009-ben az Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja német iskolai tagintézményeként Baden-Württemberg tartomány tanrendjéhez igazodva 1-10. évfolyamokon kezdte meg működését. A fő cél az első hat évben a kecskeméti gyárban dolgozó német kollégák gyermekeinek a beiskolázása volt. 2015-től már magyar gyerekek is jelentkezhetnek az első osztályba. A 2020/21-es tanévtől kezdődően megújul a pedagógiai koncepció: felmenő rendszerben nyújt lehetőséget az iskola a diákok számára a 12. évfolyam végén német-magyar kettős érettségi bizonyítványt (Doppelabitur) megszerzésére. Így az iskola egy a régióban egyedülálló tanulási útvonalat kínál, amelyben egyenes út nyílik meg a végzősök számára a magyar és a német nyelvterületek egyetemeire.

Az iskola 2020 szeptemberétől nyelvi előkészítő osztályt indít, lehetőséget biztosítva ezzel a nyolcadik osztályos tanulóknak is a Mercedes-Benz Iskola gimnáziumi képzésébe való bekapcsolódásra.

B. Radics Kata, a Neumann János Egyetem HSZK kommunikációs osztályvezetője a lapnak elmondta, hogy arról nincs adatuk, hogy a GAMF-on, duális képzésben végzők hány százaléka dolgozik a Mercedes Benz gyárban, vagy más vállalatoknál. A DPR kutatás részeként készítettek egy anonim kérdőívet, melyet önkéntes alapon tölthettek ki a végzett duális hallgatóink: ez alapján majdnem 100 %-uk ezt a képzési formát választaná most is ás mintegy 2/3-a kapott állásajánlatot a duális partnercégénél, valamint 1/3-a maradt is alkalmazásban miután végzett az Egyetemen.

Takács Valentina, a Kecskeméti Önkormányzat kommunikációs vezetője ismertette, hogy a jelenleg leginkább jelentős feladatuk, hogy a Modern Városok Program keretében új helyre költözik a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium, amelyben elindul a német nyelvű képzés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az induló képzésről további információk a HelloVidék oldalán olvashatók.

Címkék:
hrcentrum, oktatás, tanítás, képzés, német, kecskemét, mercedes, modern városok program, mercedes benz hungary,