Nagy bajban vannak a magyar diákok: már saját magukban sem hisznek

Pénzcentrum2018. november 6. 18:01

Kedden délelőtt mutatták be a Társadalmi riport 2018-as kötetét. A kiadvány kétévente jelenik meg, és igyekszik összeszedni a legfontosabb társadalmi változásokat Magyarországon, illetve nemzetközi összehasonlításban. A kötetet Kolosi Tamás és Tóth István György szerkesztette.


A kötetben szakértők elemzik azt, ami az országban történt, történik, de a kiadványnak nem célja, hogy egységes üzenettel álljon elő. Kulcskérdései a felzárkózás-leszakadás kérdése, valamint a társadalmi mobilitás problematikája - olvasható az Index beszámolójában.

Lannert Judit "Nem gyermeknek való vidék - A magyar oktatás és a 21. századi kihívások" című tanulmányából kiderül, hogy a fontosabb mérőszámokban a leggyengébbek között van a magyar oktatási rendszer. Kiderül, hogy a PISA-teljesítményméréseken az ország a kétezres években stagnáló, majd 2015-ben már romló képet mutatott. A matematikai tudás látványosan visszaesett. Ma már a diákok szinte nem is bíznak abban, hogy meg tudnak oldani egy feladatot.

Azt írja a szerző, hogy a túlzsúfolt, nem tanulóközpontú tantervek, illetve a nem megfelelő pedagógiai módszerek miatt a fiatalok többségének motivációi csökkennek, az oktatási rendszer a tanulók kezdeti hátrányait már inkább felerősíti, mintsem hogy segítene azok leküzdésében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Felnőttképzésben is visszaesést mutatnak a számok: míg 2002-ben a felnőtt lakosság 18 százaléka tanult, addig 2014-ben már csupán a felnőttek 11,4 százaléka.

Címkék:
otthon, oktatás, felnőttképzés, felmérés, tanulmány, pisa, társadalmi mobilitás,