Még nem léptél le? Tanulatlanabb lehetsz, mint aki már elment

Pénzcentrum2018. május 29. 18:00

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) friss adatai szerint a másik EU-s tagállamba élő magyarok több mint harmadának, az itthon élők közül viszont csak kicsit több mint minden ötödiknek van felsőfokú végzettsége. Tényleg a diplomások mentek külföldre.

Az Eurostat hétfőn publikált adatai szerint az összes, 20 és 64 é közötti magyar állampolgár 22,6 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, ugyanakkor a más EU-s tagállamban élő magyar állampolgárok körében ez az arány 34,5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a más EU-s tagállamban élő magyarok jelentősen iskolázottabbak, mint az itthoniak, a különbség 11,9 százalékpont.

A külföldön, másik EU-s tagállamban élő magyar állampolgárok száma jelentősen emelkedett az elmúlt időben. 2008-ban még 107 ezer 15 és 64 év közötti magyar élt másik EU-s tagállamban, 2018-ban pedig már 316,9 ezer. A diplomások részaránya évről-évre változott, 31 és 38 százalék között mozgott. Ábrán mutatjuk a részleteket:

Loading...

A jövő sem tűnik fényesnek...

Félmillió jó képességekkel rendelkező magyar ment el az elmúlt időszakban Magyarországról Lukács Zsolt szerint, aki a vezető-kiválasztásra szakosodott Telkes Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. A Pénzcentrumnak május elején nyilatkozó szakember elmondta, hogy tekintettel a közállapotokra, még 300-500 ezer ember ki fog menni, és ők pont a jó szemléletű, nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségű fiatalok.

Van még remény?

Van ám, hisz ő is elment, igaz, vissza is jött:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
hrcentrum, karrier, egyetem, oktatás, főiskola, kivándorlás,