Közel 200 településen keresnek tanárokat: óriási a munkaerőhiány

Pénzcentrum2017. szeptember 27. 09:02

Több mint 180 olyan magyar településen okoz gondot, hogy nincs elég tanár. Egy budafoki iskolában már bármilyen szakos tanárt is felvennének.

A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson a kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti álláslehetőségeket átböngészve a 24.hu több mint 2600 állásajánlatot talált, amik jelentős része közalkalmazottaknak, elsősorban tanároknak és tanítóknak szólt.

Az is kiderült, nem csak szórványos problémáról van szó, országos szinten komoly gondokat okoz a munkaerőhiány:

több mint 180 olyan magyar települést találtak, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt.

Van, ahol - hiába van már szeptember - rengeteg pedagógusra lenne szükség. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn az általános iskolába például magyar nyelv és irodalom-, matematika- és némettanárt is keresnek. Arról pedig már mi is írtunk, hogy van olyan sikola, ahol már bármilyen szakos tanárt is felvennének.

Megkérdezték a Klebelsberg Központot is, országosan hány betölteten álláshelyről tudnak, ezt a választ kapták:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a tankerületi központokhoz tartozó köznevelési intézményekben a szeptember eleji adatok alapján mintegy 1000 álláshely volt betöltetlen, amely az állami fenntartóknál dolgozó több mint 90 ezres pedagóguslétszámhoz képest igen csekély arány, ráadásul időközben folyamatosan csökken ez a szám.

Mutatjuk térképen is, hogy hol keresnek tanárokat:

Címkék:
iskola, oktatás, tanár, pedagógus, munkaerőhiány,