Ez lesz az ötvenesek veszte: már csak egy évtizedük van hátra

Pénzcentrum2016. június 28. 16:05

Több magyarnak van munkája, mint tavaly, így kevesebb a munkanélküli is, de ez még korántsem jelenti azt, hogy nincsenek gondok a munkaerőpiacon. Az idősebbek munkavállalása körüli problémák például még hatalmas kihívást jelentenek, és a pályakezdők sincsenek túl könnyű helyzetben.

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel közölte legfrissebb foglalkoztatási felmérésének adatait. A számok szerint kevesebben kerestek állást, és több magyarnak volt munkája idén március és május között, mint 2015 azonos időszakában.

Összesen 4 millió 314 ezer főt foglalkoztattak, 149 ezer fővel többet, mint egy éve. Emellett 8400 fővel többen dolgoznak külföldi telephelyen, mint tavaly. Legnagyobb arányban a közfoglalkoztatottak létszáma nőtt, 12,4 százalékkal.

Loading...

A 15 és 64 év közötti lakosságnak a 66 százaléka dolgozik: a férfiaknak 72,5, a nőknek 59,6 százaléka. A 15 és 24 év közöttieknek a 26,9 százalékának van állása, a 25 és 54 év közöttieket a "legjobb munkavállalási korú" rétegnek is nevezik, nekik 81,9 százalékuk dolgozik.

Az 55 és 64 év közöttieknek viszont csak a 49,4 százalékát foglalkoztatják.

Az uniós foglalkoztatási célokat az Európa 2020 stratégiában határozták meg, eszerint a 20-64 éves korcsoportban 2020-ra el kell érni a 75 százalékos foglalkoztatottságot (uniós szinten), ez jelenleg Magyarországon 71 százalékos.

Kevesebb a regisztrált munkanélküli

A március és május közötti időszakban 251 ezer fő volt munkanélküli, ez az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 69 ezer fővel kevesebbet jelent. Így jelenleg 5,5 százalékos a munkanélküliség.

Loading...

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap, és a munkanélkülieknek a 47,5 százaléka legalább egy éve keres állást, őt tartósan munkanélkülinek számítanak.

Gondban vannak az 55 év felettiek?

Egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány Magyarországon, a Randstad elemzése szerint 2030-ra hazánk öreg társadalommá válik, vagyis minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét. A KSH adatokból az látszik, hogy az 55 éven felülieknek épphogy a felét foglalkoztatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kutatás szerint a friss diplomások és az idősek aktivizálása megoldást jelenthetne. 

A megkérdezett magyar dolgozóknak a 60 százaléka mondta, hogy a munkahelyén gondoskodnak a friss diplomások bevonását célzó programokról, de csak feleannyian mondták, hogy az 55 év felettiek is megkapják ezt a segítséget.

KATT: Baj lehet a magyar dolgozóknál is: hiába a rutin meg az évek?

Minden második megkérdezett úgy gondolja, hogy a vállalatok sikeres és hosszú távú működéséhez elengedhetetlen az idősebbek megtartása. Emellett a többség úgy véli, hogy az 55 évnél idősebb kollégák is ugyanolyan hatékonyan végzik a munkájukat, mint a fiatalok, és nem vesznek ki több betegszabadságot sem, mint a 35 év alatti munkatársak.

A friss tudás elsajátítása viszont problémát jelent ennek a korosztálynak, amivel a megkérdezettek kétharmada egyet is ért, és ez a nehézség befolyásolja a munkavégzést is.

Egyre többen tanulnak diploma után is

Tavaly közel másfélszer annyi nő jelentkezett OKJ-s képzésre, mint 2014-ben, és nőtt a diplomások aránya is a tanulók között - derült ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból. A férfiaknál továbbra is az ipari képzések a legnépszerűbbek, a nőknél a pénzügyi képzések vezetik a toplistát. Az adatok szerint egy átlagos OKJ-s hallgató 25 és 34 év közötti, nő, és minimum középfokú végzettséggel rendelkezik. Ez azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik, vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát.

Címkék:
oktatás, álláskeresés, munkanélküli, munka, ksh, munkanélküliség, statisztika, foglalkozás, adatok, foglalkoztatottság,