Ezektől az ételektől búcsúzhatnak el az iskolás gyerekek

Pénzcentrum2014. május 6. 15:50

Kevesebb só, cukor és zsír, több teljes kiőrlésű élelmiszer, zöldség és gyümölcs. Így összegezhető nagyjából, hogy mi változik a közétkeztetésben szeptembertől. A rendelet most jelent meg a Magyar Közlönyben.

A megjelent közétkeztetésről szóló rendelet szerint szeptembertől változik az iskolai, óvodai, bölcsődei és kórházi menza. A közétkeztetést biztosító cégeknek változtatniuk kell az alapanyagokon, az ételek elkészítésének módján, és ízesítésen, vagyis tulajdonképpen mindenen. A cél, hogy egészségesebbek legyenek a fogások - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Ennek érdekében a rendelet szerint tilos lesz a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, illetve a magas zsírtartalmú húskészítmény kiszállítása a menzákra. A sótartalmát az ételeknek csökkenteni kell, 2020-ig 10 százalékkal. Ételport, leveskockát nem lehet használni állományjavításra, ízesítésre. De vége a szörp, és a cukrozott tej térhódításának is. A cukortartalomra ugyanis szigorú szabályok vonatkoznak. A tea és a kakaó ugyan tartalmazhatja, de csak nagyon keveset.

Többet túrógombóc sem adható cukrozott tejföllel, ez utóbbi tejtermék, illetve a tejszín ugyanis csak az ételkészítés során használható, utána rátenni már nem lehet. A bölcsődéknél még szigorúbbak a szabályok, esetükben például bő zsiradékban sült vagy főtt étel egyáltalán nem szállítható, de sertés és baromfizsírral készült menü sem. Ez utóbbi az óvodákra is érvényes.

Az étkezések között csak vizet, vagy ásványvizet lehet felkínálni, só- és cukortartót pedig tilos kihelyezni az asztalokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogszabály szerint az egész napos étkeztetésnél egy embernek legalább legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék, négy adag zöldség vagy gyümölcs, három adag gabona alapú élelmiszer biztosítandó, ez utóbbiból egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie. Iskolák, óvodák, bölcsődék esetében a napi háromszori étkezésnek tartalmaznia kell legalább 3 deciliter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, két adag zöldséget vagy gyümölcsöt, két adag gabona alapú élelmiszert, amelyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Változás, hogy az étlapokon fel kell majd tüntetni az étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát és az allergén összetevőket.

Címkék:
karrier, élelmiszer, iskola, menza,