Minden első osztályos elhelyezéséről gondoskodtak Magyarországon

MTI2013. május 3. 17:31

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az első osztályba beiratkozott valamennyi gyermek elhelyezéséről gondoskodott, és a megadott határidő lejártáig a szülők is megkapták a szükséges tájékoztatást - közölte a központ pénteken.

A közlemény szerint a helyenként előforduló túljelentkezést a legtöbb esetben új osztály indításával rendezte az intézményfenntartó központ. Az önkormányzatok - szorosan együttműködve a tankerületekkel - biztosítják a szükséges tantermek kialakítását és működtetését, az állam pedig a taneszközöket és a megfelelő pedagóguslétszámot.

Hozzátették: az általános iskolák első osztályosaira vonatkozó adatok - a nyáron bekövetkező változások (pótbeíratás, osztályismétlésre utasítottak) miatt - a 2013-14-es tanév kezdetére válnak véglegessé.

Kitértek arra is: az első osztályos gyermekek iskolai elhelyezése a korábbi években az önkormányzatok felelősségi körébe tartozott, és időben sokszor elhúzódott. Az állami fenntartásba vétel eredményeként 2013-ban sikerült a folyamatot nyilvánossá tenni, és határidőre, április 30-ra lezárni.

A központ korábbi tájékoztatása szerint a 2013-2014-es tanévre 96 881 gyermeket írattak be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az április 8-9-i beiratkozási napokon. Összehasonlításul tudatták: tavaly országosan 100 195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), közülük 84 101 az azóta államivá vált intézményekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
karrier, iskola,