Sorsdöntő emelést kapnak a román nyugdíjasok: a magyarok erről csak álmodhatnak

Blikk2019. július 10. 21:01

Klaus Iohannis román államelnök hétfőn aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok. Kihirdette a jogszabályt, amely a közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A román parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak. 

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz. A jogszabály szerint szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, majd a jövő év szeptember 1-jétől a nyugdíjpont - amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat - értéke eléri az 1775 lejt (118 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél, és 40 százalékkal meghaladják a szeptember 1-jén megemelt járandóságot.

Iohannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel. Az idei első negyedévben 1227 lej (82 ezer forint) volt az átlagnyugdíj Romániában.

Mindeközben a magyar átlagnyugdíj az év elején picivel kevesebb, mint 135 ezer forint volt, két év múlva pedig várhatóan 142-143 ezer forint lesz abban az esetben, ha a jegybank által kalkulált infláció valósul meg, és a járandóság a törvény szerint, a pénzromlás ütemével megegyezően növekszik - írja a Blikk. A régióban Románia az egyetlen ország, ahol kevesebbet kapnak havonta az idősek, mint nálunk: Szlovákiában például átszámítva 138 ezer forint volt tavaly az átlagnyugdíj, Csehországban 150 ezer forint, Lengyelországban pedig 164 ezer forint. 

Magyarországon a válság óta be van fagyasztva az öregségi ellátás reálértéke. Vissza lehetne térni arra a rendszerre, hogy ne csak az inflációra reagáljon a nyugdíjemelés, hanem a gazdasági növekedésre is 

- magyarázta a lapnak Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint jelenleg nincs realitása annak, hogy itthon a románhoz hasonló emelést hajtsanak végre, noha igény és jogosultság lenne rá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az öregségi ellátásban részesülők mintegy fele, egymillió ember él havi 101 ezer forintból. Az elmúlt 4-5 évben szerencsére 40-45 százalékkal nőttek a bérek, ám a nyugdíjak alig 10 százalékkal. Szakmai egyetértés van abban, hogy nemcsak az inflációt, de a fizetések növekedését is figyelembe kellene venni, amikor a nyugdíjemelés mértékét számítják 

- jelentette ki Karácsony Mihály.

Címkék:
nyugdij, penzcentrum, eu, román, magyar, átlag, nyugdíjtörvény, román lej,