Óriási pofon a magyar időseknek: végleg keresztet vethetnek a vágyott nyugdíjemelésre?

Pénzcentrum2023. június 21. 16:25

Ha lenne szándék a visszamenő nyugdíjkorrekciót beiktatására, a rendkívüli emelésről szóló kormányrendeletnek már meg kellett volna jelennie, mondta el egy szakértő. Pedig a nyári korrekció indokolt lenne, hiszen az év első öt hónapjában a nyugdíjas infláció és az élelmiszerinfláció is az általánosnál lényegesen magasabb volt.

Lényegében már csak a három hét múlva, a 12-én esedékes júliusi nyugdíjjal együtt lehetne egy január 1-jére visszamenő nyugdíjkorrekciót beiktatni - mondta el Farkas András nyugdíjszakértő a Népszavának, majd hozzátette: ha lenne erre szándék, a rendkívüli emelésről szóló kormányrendeletnek már meg kellett volna jelennie.

A szakértő szerint a nyugdíjtörvény csak novemberi korrekciót ír elő, ha a január-augusztus nyolc havi inflációs adatok alapján becsülhető éves infláció mértéke meghaladja a januári emelés mértékét. Nyári rendkívüli kiigazításról a nyugdíjtörvény nem rendelkezik, ez a kormány döntése volt 2021-ben és 2022-ben is.

Tartasz tőle, hogy nem lesz elég az állami nyugdíjad? Köss még időben nyugdíjbiztosítást!

A nyári korrekció indokolt lenne, hiszen az év első öt hónapjában a nyugdíjas infláció az általánosnál lényegesen magasabb volt, januárban 27,4-, februárban 26,9-, márciusban 26,7-, áprilisban 25,3-, májusban 22,9 százalék. Az élelmiszer infláció még ennél is durvább volt, az év első öt hónapjában messze a fájdalomküszöb fölött ingadozott, januárban 44-, februárban 43,3-, márciusban 42,6-, áprilisban 37,9-, májusban 33,5 százalék volt. Az idősek pedig a pénzük egyre nagyobb részét kénytelenek élelemre költeni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Farkas András szerint, ha azt feltételezzük, hogy júniustól decemberig minden hónapban két százalékkal csökken, és decemberben már csak 8 százalékos lesz az infláció, az éves átlag akkor is 18,9 százalék lenne. Ebben az esetben novemberben egy 3,9 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés lenne indokolt. A korrekciós eljárás viszont becsült adatokra épül. Mivel a kormány kommunikációjából az derül ki, hogy becslése szerint az éves infláció idén nem lesz magasabb 15 százaléknál, nemhogy a nyári hónapokban, de még novemberben sem kell korrigálnia a nyugdíjemelést.

A nyugdíjszakértők vélekedése elsőre meglepőnek tűnhet de abból a szempontból is reális felvetés, ha az idei költségvetés állapotát nézzük. Egyes becslések szerint a büdzsé jelenleg 1300-1400 milliárd forintos elcsúszásban van, és egy ilyen helyzetben nehezen férne bele ősszel egy 200-240 milliárd forintba kerülő többlet nyugdíjkiadás. Elképzelhető tehát, hogy a kormány szándéka mögött (hogy inkább nem fizet év közben plusz nyugdíjat) ez áll, vagyis hogy más célokra kell a pénz, különben a költségvetés idén a fejére áll.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjemelés, infláció, alapnyugdíj, nyugdíjkorrekció,