Nyugdíjemelést jelentett be Varga Mihály: ennyit kaphatnak az idős magyarok

Pénzcentrum2023. május 30. 10:41

Jövőre 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak év elején - mondta Varga Mihály. Lesz 13. havi nyugdíj is, és nyugdíjprémiummal is számol a költségvetés.

2024-ben 6542 milliárd forint lesz a nyugellátások összege jövőre. Ez 392 milliárd forinttal több, mint idén - mondta Varga Mihály Pénzügyminiszter, amikor benyújtotta a 2024-es költségvetési örvényjavaslatot Kövér László házelnöknek a Portfolio tudósítása szerint. Kiemelte: lesz jövőre 13. havi nyugdíj, és 20,5 milliárd forintot számolnak a nyugdíjprémiumok kifizetésére.

Év elején 6%-kal emelkednek a nyugdíjak

- emelte ki a pénzügyminiszter. Jövőre visszatérhetünk a fenntartható növekedési pályára, folytatódhat a gazdaság felzárkózása, mondta a tájékoztatón Varga Mihály. A kormány jövőre

  • 2,9%-os hiánycéllal számol,
  • 66,7% lesz a GDP-arányos adósságráta,
  • 6% körüli szintre csökken az infláció,
  • és nagyjából 4%-of GDP-növekedést várnak.

Jövőre is maradnak a különadók, de mint Varga kiemelte, a kormány megkezdi ezek kivezetését. Az MNB veszteségeit meg fogják téríteni, de ennek mértékéről még zajlanak a számítások: ezt követően fog kiderülni. hogy mekkora tételt jelenthet ez a tétel a költségvetésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
kormány, nyugdíjas, nyugdíjemelés, költségvetés, varga mihály, gdp, 13. havi nyugdíj, nyugdíjprémium, pénzügyminiszter, nyugdíjak,