Hidegzuhany a magyar időseknek: ekkora nyugdíjemeléssel számol a kormány 2024-re

Pénzcentrum2023. május 25. 08:46

Folyamatban van a 2024-es büdzsé tervezése, a dokumentumot a Költségvetési Tanács már véleményezte. A dokumentumból megtudható, mit is tervez a kormány a bevételek és a kiadások oldalán. 6 százalékos nyugdíjemeléssel és a prémiummal is kalkulálnak 2024-re - derült ki.

Az éves átlagos inflációt jövőre 6 százalékra várja a kormány, azaz a januárban szokásos nyugdíjemelés is ekkora mértékű lehet 2024-ben. A mostani 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet majd az időseknek, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj - írja elemzésében a Portfolio.

A kormány a büdzsében azzal számol, hogy a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, szerintük 4,1 százalék is lehet. Amennyiben az államháztartás egyenlegcélja teljesül, a nyugdíjasokat novemberben a prémium is megilleti.

A legmagasabb nyugdíjprémium 12 ezer forint lehet várhatóan a lap számításai szerint.

És szintén megvan a forrása a 40 év jogosultsági idővel rendelkezők nők részére a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételéhez. Továbbá a 13. havi nyugdíj kifizetése is esedékes lesz jövő februárban - ugyanakkor erről nem szól a Költségvetési Tanács az anyagban.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjemelés, infláció, költségvetés, büdzsé, 13. havi nyugdíj, nyugdíjprémium,