Már most pedzegetik: nevetségesen alacsony nyugdíjemelés jöhet 2024-ben?

Pénzcentrum2023. május 7. 10:01

A kormány úgy számol, hogy 2024-ben már csak 6 százalék lesz az éves infláció, szóval ekkora emelésre számíthatnak a nyugdíjasok január elsejével. Ami aggasztóbb, hogy a nyugdíjkassza hiánya a kormányzati számítások szerint évről évre nőni fog.

A napokban jelent meg Magyarország legújabb konvergenciaprogramja, amely összefoglalóan mutatja be a kormány legfrissebb gazdasági feltételezéseit, a Portfolio pedig arról ír, hogy a dokumentumból az is kiderül, 2024-ben mekkora nyugdíjemelésre számíthatnak az idősek. A kormány továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy idén 15 százalékos lesz a hívi infláció, holott az elemzők immár inkább 20 százalékot közelítő drágulásra számítanak.

A dokumentum szerint a kabinet úgy számol, hogy

Az elemzés sorra veszik az állami nyugdíjkiadások, egészségügyi, tartós ápolási és oktatási kiadások hosszú távú GDP-arányos értékét is, egészen 2070-ig kivetítve. Ezek szerint az állami nyugdíjkiadások most látott 8-9 százalékos GDP-arányos értéke

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 2040-re 9,7 százalékra,
  • 2050-re 11,2 százalékra,
  • 2060-ra 11,9 százalékra,
  • míg 2070-re 12,4 százalékra emelkedik.

Mindennek oka, hogy egyre magasabb lesz a nyugdíjasok aránya az őket eltrartó dolgozókkal szemben. Viszont eközben 2019-ben mért 7,7 százalékos GDP-arányos nyugdíjbiztosítási járulékbevételei arányszám 2030-ra 7,4 százalékra csökken és az előrejelzés szerint 2070-ig itt is marad.

Azaz a kormány úgy számol, hogy a nyugdíjkassza GDP-arányos hiánya folyamatosan nőni fog egészen 5 százalékig. A hiányzó összegeket a kormány a központi költségvetésből pótolja, de ha ez egyre nagyobb mértékű, akkor a költségvetésnek más kiadási célokat kell hanyagolnia, évről évre - teszi hozzá a Portfolio.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjemelés, infláció, költségvetés, hiány, gdp, nyugdíjasok, nyugdíjkifizetések,