Nyugdíjba készülők, figyelem! Sorsdöntő rendelet jött: ennek sokan nem fognak örülni

Pénzcentrum2023. március 31. 08:27

Megjelent a Magyar Közlönyben az a szorzószám, amely elengedhetetlen a nyugdíjmegállapításhoz. Mint kiderült, ez az érték 2021-re 1,175 lett, mivel tavaly 17,5 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset. A rendelet április 3-án lép majd hatályba. 

Csütörtök éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amelyben a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amiket a 2023-ban megállapított nyugdíjak esetében, egyéb nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. A másnéven valorizációs szorzószámoknak nevezett értéket a keresetek, jövedelmek beszámításakor kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjaknál.

A friss rendelet szerint ez az érték 2021-re 1,175 lett, mivel tavaly 17,5 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset. A rendelet április 3-án lép majd hatályba.

Mint korábban megírtuk, egy friss módosítás miatt hirdették ki most a számokat. A valorizációs szorzó egy kötelezően alkalmazandó szorzószám, ami az öregségi nyugdíjak megállapítása alapját képező havi átlagkereset összegétől is függ. Megjelenése minden évben fontos pillanat azoknak, akik nyugdíjba mennek. Ha valaki 2023-ban vonul nyugdíjba, akkor a valorizálás a 2021-es és az azt megelőző évek átlagkereseteit veszi figyelembe, amelyeket a 2022-es kereseti szintekhez igazítanak.

Címkék:
nyugdij, átlagkereset, nyugdíjas, nyugdíjrendszer, április, rendelet, nyugdíjak, valorizáció, nyugdíjszámítás,