Népszámlálás 2022: már az előzetes adatok is azt mutatják, közel a nyugdíjkatasztrófa Magyarországon

Pénzcentrum2023. február 17. 19:18

Fenntarthatatlanná válhat a nyugdíjrendszer, és a gazdasági növekedést is akadályozhatja az ország népességének elöregedése – erről beszélt az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő a tavalyi népszámlálás előzetes adatai alapján. Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, a legfrissebb adatok szerint 9 millió 604 ezren vagyunk, ebből a 65 év felettiek 1 millió 995 ezren vannak.

2011 óta 464 ezerrel lettünk kevesebben. A 15-64 éves, aktív korúak létszáma jelentősen csökkent, a 0-14 éves korosztályé viszont növekedett az előző cenzus óta. Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében növekedett egyedül a lakosság száma erre lebontva, míg Békés vármegye hihetetlenül nagyott csökkent lélekszámban, innen 13 százalékos csökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. 

A 60-as évek óta nem éltek olyan kevesen Magyarországon mint tavaly, ráadásul minden ötödik ember 65 évnél idősebb. Bár 25 százalékkal javult ugyanakkor a gyermekvállalási kedv 2011 óta, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ez nem elég az elöregedés megállításához:

A tervek szerint a mostani volt az utolsó népszámlálás, amelyet a hagyomáynos módszerrel tartottak Magyarországon. A következő ilyen eseményt már teljesen adminisztratív források felhasználásával szeretnék lebonyolítani, ez összehangban lenne a több országban már most is alkalmazott gyakorlattal.

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címkék:
nyugdij, magyarország, nyugdíjrendszer, népszámlálás, magyar, demográfia, idősek, nyugdíjasok, rtl, népszámlálás 2022,