Nyugdíjemelés 2023: súlyos hírek érkeztek, tényleg átírhatják a számokat

Pénzcentrum2022. december 8. 09:13

Már csak néhány napot kell várni és kiderül, hogy a kormány mivel tervez a 2023-as évre. A nyugdíjasok szempontjából a várható infláció mértéke a legfontosabb kérdés, amivel kapcsolatban új fejleményeknek lehettünk tanúi – írja a Portfolio.

Jövőre még magasabb lehet az infláció átlagos értéke, 15,9 százalékot jósolnak az elemzők. Lényeges változás lesz a kormány szerda esti bejelentése, mely szerint vége a 480 forintos hatósági árnak az üzemanyagok tekintetében. Ennek kapcsán pedig az a konszenzusos várakozás, hogy az üzemanyagok esetében az árstop idei, eddig tervezettnél korábbi megszüntetése önmagában 2 százalékponttal emeli az inflációt, jövőre is.

Ezek nyomán 2023-ban akár az éves átlagos infláció közel lesz a 18 százalékhoz. Ha ez bekövetkezne, akkor 1997 óta nem látott éves drágulást látnánk jövőre. Ha a jegybank is az elemzőkhöz hasonló inflációs számot prognosztizál jövőre, és ezt a kormány is elfogadja,

akkor könnyen lehet, hogy 2023 elején 18 százalékhoz közeli emelésben részesülhetnek a nyugdíjasok.

A lap számításai szerint egy százalékpontnyi nyugdíjemelés mintegy 48-50 milliárd forinttal növeli a költségvetés kiadásait, akkor azt mondhatjuk, hogy – ha 18 százalékos emelés következik be – 2023 januárjában 860-900 milliárd forinttal kell többet költeni a rendszeres nyugdíjak kifizetésére.

Címkék:
mnb, nyugdíjas, nyugdíjemelés, drágulás, infláció, nyugdíjasok, inflációs adat, infláció mértéke,