Érik a nyugdíjkatasztrófa Magyarországon: ételre, fűtésre is kevés lehet az átlagos ellátás

Pénzcentrum2022. november 12. 10:59

A kevés nyugdíjból élők azzal szembesülnek, hogy az élelmiszerek és a fűtés nagyjából elviszi a nyugdíjuk nagy részét, vagy egészét - mondta Farkas András. A nyugdíjszakértő szerint januárban legalább 13 százalékos emelés jelenthet érzékelhető segítséget az időseknek. Rövid távon viszont csak úgy lehetne kivédeni a nyugdíjas inflációt, ha havonta korrigálnák az ellátásokat.

Egyszeri juttatás helyett havi nyugdíjemelésre lenne szükség Magyarországon - mondta az ATV-ben Farkas András nyugdíjszakéerő. Mint kifejtette, a mostani emelés után az átlagnyugdíj valahol 174-176 ezer forint között lehet, azaz átlagosan 7 ezer forint az emelkedés.

Ugyanakkor a szakember hangsúlyozta, hogy nagyon félrevezető, amikor az átlagokról beszélünk:

A nyugdíjasoknak nagy többsége nem kapja meg az átlagnyugdíjat, annál kisebb összeget kap. Ha a medián nyugdíjat nézzük, ami egy helyzeti középérték, az 140 ezer forint körül ingadozik, most talán 148 ezer forintra is fölment az emeléssel együtt

- magyarázta Farkas András, aki szerint nagyjából 1 millió magyar nyugdíjas lehet, aki ennél a kb. 148 ezer forintnál kisebb összeget kap havonta. Hozzátette, a legnagyobb baj, hogy mindenkinek egységes, százalékos mértékű az emelés, nincs rászorultsági korrekció, sávozás.

Így a rászoruló nyugdíjas kevesebbet kap, a magasabb ellátásban részesülő pedig többet - magyarázta. Egy nyugdíjas 50-60 százalékos áremelkedéssel számolhat, ha bemegy a boltba, így pedig hiába az emelés,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjszakértő szerint úgy lehetne kivédeni a nyugdíjasinflációt, hogy havonta korrigálják az inflációval a nyugdíjakat. Ugyanis jelenleg utólagos emelést kapnak az idősek, ami nehéz helyzetbe hozza őket. Emellett a szakember azt javasolta, hogy a következő, januári emelés mértékét ne alul, hanem felültervezzék az inflációhoz képest.

Mint kifejtette, nagyjából 13 százalékos emelés kellene jövő év elején, hogy érzékelhető segítséget kapjanak a nyugdíjasok, ehhez viszont át kell írni a költségvetést.

Címkék:
nyugdij, forint, nyugdíjas, nyugdíjemelés, drágulás, infláció, nyugdíjrendszer, nyugdíjasok,