Vészharangot kongatnak a nyugdíjasok: sürgős korrekcióra van szükség, mert nagy baj van az infláció miatt

Pénzcentrum2022. szeptember 26. 11:02

Sürgős korrekciót szeretnének a nyugdíjasok, mert szerintük nagyon sokan már az utolsó forintjaikat élik fel - és a vágtató infláció sem segít a helyzeten - ezt írják a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) augusztus 15-i levelében már kérte a miniszterelnök sürgős intézkedését a nyugdíjak értékállandóságának megőrzése, az idősek súlyosbodó gondjainak enyhítése érdekében, továbbá kérte kompetens tárgyalópartner kijelölését a javasolt intézkedések megtárgyalására. Az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következtében egyre súlyosbodó körülményeket - írják újabb nyílt levelükben.

Mint fogalmaznak: elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható. Az Eurostat módszertana szerint számított 18,6%-os magyar infláció augusztusban az Európai Unió tagországai között – a balti államokat követően – a negyedik legmagasabb volt. Az Európai Unió tagállamainak fogyasztói számára az augusztusi élelmiszerárak 14%-kal, az eurózónában 12,4%-kal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, ezzel szemben a hazai fogyasztók számára összehasonlítható szerkezetben 33,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél, azaz a magyar élelmiszerárak emelkedése az éves uniós árváltozásnak több mint kétszerese volt.

Hozzáteszik: az EU-ban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak. Az infláció további drasztikus emelkedését vetíti előre, hogy a maginfláció augusztusban 19% volt, amely szintén a legmagasabb érték az Európai Unió tagországai körében. Különösen a nyugdíjasok és a többgyermekes családok számára kritikus, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 45%-kal emelkedett. A kormány előtt nyilván ismert, de néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció:

  • a margarin ára 65,8%-kal,
  • a kenyéré 57,9%-kal,
  • a sajté 52,6%-kal,
  • a száraztésztáé 49,1%-kal,
  • a sertészsiradéké 44,7%-kal,
  • a marhahúsé 42,9%-kal,
  • a vajé 41,3%-kal,
  • a baromfihúsé 38,8%-kal,
  • a péksüteményeké 38,5%-kal,
  • a tojásé 37,5%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Levelükben azt írják: az idős emberek százezreinek okoz súlyos gondot a rezsiköltségek elképesztően nagyarányú növekedése. Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei éves infláció várható értéke 15%. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 6,1%-kal szükséges korrigálni. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023 januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az elemzői konszenzus szerint 2023-ban nem várható változás az áremelkedés dinamikájában. Ennek alapján a januári emelés mértékét 15%-ban lehet reálisan megállapítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal szükséges emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

Levelük végén azt írják: a NYUSZET tisztában van azzal, hogy az ország helyzete nehéz és nem csak a nyugdíjasok, hanem más társadalmi csoportoks jogosan követelnek a jelenlegihez viszonyítva magasabb jövedelmet. Ám míg az aktív korosztály képes egyéni túlélési stratégia megvalósítására, addig az idősek (és nagyrészt betegek) erre nem alkalmasak.

Címkék:
unió, nyugdíjas, drágulás, infláció, kisnyugdíjas, átlagnyugdíj, nyugdíjasok, nyugdíjak, élelmiszerárak, nyuszet, árdrágulás,