Fontos adatokat közöl ma a KSH: ezen múlhat, mekkora nyugdíjemelés lesz novemberben

Pénzcentrum2022. szeptember 8. 08:13

A Központi Statisztikai Hivatal ma hozza nyilvánosságra a 2022. januártól augusztusig tartó időszakára vonatkozó adatokat. Várhatóan 9 óra után kiderül, hogy mekkora emelésre számíthat közel 2 millió nyugdíjas novemberben. Amint a hivatalos adatok kiderülnek, beszámolunk a várható összeg mértékéről.

2022 januárjában 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak - ennyi volt az infláció akkor várható mértéke -, azonban a fogyasztói árak drasztikus növekedése miatt júliusban további rendkívüli 3,9 százalékpontos emelésre volt szükség. Így a nyugdíjemelés ez évi mértéke eddig 8,9 százalékos volt. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összegét az fogja meghatározni, hogy a 2022. januártól augusztusig eltelt időszakban milyen mértékű volt az infláció.

Friss! Nyilvánosságra hozta a KSH a kimutatását a fogyasztói árak emelkedéséről. Ez alapján 1,8 százalékos emelést kaphatnak a nyugdíjasok novemberben. A részletek ebben a cikkben olvashatók.

 

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy "a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (...) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni". Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 5 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. A [...] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét

- olvasható a vonatkozó törvényben. Mivel a 2022. január-július időszakra vonatkozó inflációs adat már önmagában meghaladta  az 1 százalékpontos különbözetet - 10-ből 8,9-et, az 1,1 -, így garantáltan lehet számítani emelésre. Időközben kiderült, az év első nyolc hónapjára vonatkozó infláció KSH számításai szerint 10,7 százalék, így a novemberi emelés mértéke 1,8 százalékos lehet. Részletek itt.

Címkék:
nyugdij, magyarország, nyugdíjemelés, ksh, drágulás, infláció, idősek, fogyasztói árindex, nyugdíjasok,